ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Παίρνουν φωτιά τα καύσιμα


Το ράλι του πετρελαίου συνεχίζει να ωθεί ανοδικά τις τιμές των καυσίμων, με τις προβλέψεις να είναι αποθαρρυντικές για το πώς θα διαμορφωθούν το καλοκαίρι.

Τα παράγωγα του Brent έφτασαν τα 80 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώνονται στα 79,85 δολάρια τώραΚάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη οι τιμές που διαμορφώνονται στα βενζινάδικα είναι σταθερά υψηλότερες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να αυξάνονται και αυτή η τάση φαίνεται ότι θα διατηρηθεί, κρατώντας τες σταθερά πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι, στα 80 δολάρια το βαρέλι διαμορφώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου Brent, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, εν τω μέσω ανησυχιών για μείωση των ιρανικών εξαγωγών, περιορίζοντας την προσφορά σε μία ήδη «σφιχτή» αγορά, αφού ο ΟΠΕΚ, βλέποντας την παγκόσμια ζήτηση να συρρικνώνεται, μείωσε την παραγωγή και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του.

Τα παράγωγα του Brent έφτασαν τα 80 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώνονται στα 79,85 δολάρια τώρα, ενώ τα παράγωγα του West Texas Intermediate ενισχύονται κατά 64 σεντς στα 72,13 δολάρια το βαρέλι, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Στη λιανική η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώνεται πέριξ και λίγο κάτω από το 1,60 ευρώ το λίτρο. Η «κατοστάρα» στο 1,80 έως 1,90 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 1,50(!) ευρώ ανά λίτρο, ενώ το φυσικό αέριο στα 0,90 ευρώ/λίτρο και το υγραέριο κίνησης στα 0,80 ευρώ/ λίτρο.

Με τα δεδομένα αυτά, η οικονομία δέχεται ήδη πιέσεις, καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής αλλά και το μεταφορικό σε μια περίοδο που θα έπρεπε να διατηρηθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.

Πλήγμα δέχονται και οι καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, ενώ εκφράζονται φόβοι για ανάσχεση του εσωτερικού τουρισμού αναλογικά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, η τιμή της βενζίνης έχει πάρει την ανιούσα, ενώ η τιμή διυλιστηρίου αυξήθηκε κατά 70 λεπτά το λίτρο, το οποίο μεταφράζεται για τον καταναλωτή σε αύξηση 7 λεπτών το λίτρο.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη βενζίνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο αποδίδεται σύμφωνα με τον κ. Κιούση στη λανθασμένη πολιτική για τους ειδικούς φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: