ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Τόσκας σε μια συνέντευξη ντροπή: «Παραιτήθηκα αλλά…» -«Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό»: Σοκ από την απάντηση του Αρχηγού της ΠΥ με 84 νεκρούς- Αυτο-αποθεώνονται!


Συνέντευξη ντροπή! Για τους 84 νεκρούς έφταιγε ο καιρός και εμπρηστές «φαντάσματα». Χαμένοι στο διάστημα η Κυβέρνηση.

Νευριασμένος ο Τζανακόπουλος!

Ήταν αδύνατο να γίνει εκκένωση στο Μάτι μέσα σε μιάμιση ώρα επανέλαβε αρκετές φορές ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανώς εκνευρισμένος.

Δεν κάμτεται το ηθικό των συμμετεχόντων στο… πάνελ, που δεν χάνουν ευκαιρία να αυτο-αποθεωθούν! Απίστευτα πράγματα σε ζωντανή μετάδοση.

Έθεσα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Ο Πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι ώρα της πάλης, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Λίγο πριν είχε δηλώσει πως δυσκολεύεται να βρει επιχειρησιακά λάθη και ότι έθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό για συνειδησιακούς λόγους…

«Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό , αλλά μου είπε πως την ώρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή».

«Από την επομένη της τραγωδίας για λόγους συνειδησιακούς και όχι λόγω λαθών έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ο οποίος μου είπε ότι είναι η ώρα της πάλης, οφείλουμε να παλεύουμε να σώσουμε ό,τι είναι δυνατόν από αυτό τον τόπο» ανέφερε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «την ώρα της πάλης παλεύουμε και συνεχίζουμε. Εγώ όμως έθεσα την παραίτησή μου στον κ. Πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή».

Τι δεν θα κάνατε στο κέντρο επιχειρήσεων και θα κάνατε από ό, τι δεν κάνατε… η ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Μετά από 84 νεκρούς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε:

«Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό»
Αυτό απάντησε ο αρχηγός της πυροσβεστικής, λέγοντας πως η αντίδραση της υπηρεσίας ήταν η απόλυτα ενδεδειγμένη!

Αυτο-αποθέωση ξανά!

Περήφανος δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας πως αν αποφάσιζε κάτι διαφορετικό, ίσως βρισκόμασταν σήμερα μπροστά σε θέαμα 1.000 αυτοκινήτων με καμένους ανθρώπους
«Μόνο για δέκα λεπτά κλείσαμε τον δρόμο, όταν η φωτιά έφτασε στην Μαραθώνος»
Αυτό είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας ουσιαστικά στις καταγγελίες πως οι κινήσεις των Αρχών εγκλώβισαν τους κατοίκους της περιοχής.

Επιμένουν οι δημοσιογράφοι για το αν φταίει μόνο… ο καιρός

«Η πραγματικότητα υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες» απαντά ο κ. Τζανακόπουλος και συνεχίζει:

«Με βάση την ενημέρωση, ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αδύνατο να γίνει κάτι διαφορετικό. Εγώ δε μπορώ να σας απαγορεύσω να έχετε τη γνώμη σας και να κρίνετε. Αν δεν μπορείτε να πειστείτε, προφανώς θα συνεχίσετε. Μπορούμε να ρωτήσουμε και τον μετεωρολόγο. Οι άνεμοι που καταγράφηκαν ήταν οι υψηλότερης έντασης άνεμοι που έχουν καταγραφεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αν αυτό δεν σας αρκεί, από την μεριά μου δεν υπάρχει άλλη απάντηση».

«Γιατί έπρεπε να κολυμπήσουν γέροι άνθρωποι 5 ώρες;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι

Τόσκας: «Σε ό, τι αφορά τον συντονισμό και την μεταφορά των πληγέντων… Συγγνώμη, έχετε σχεδιάσει ποτέ την μεταφορά 2 ανθρώπων με μια βάρκα; Μιλάμε για χιλιάδες. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι σε μια τέτοια καταστροφή να μεταφερθεί τόσος κόσμος; Οι αυτοματισμοί είναι ωραίο στο μυαλό μας. Αλλά σε τέτοιες καταστροφές, σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι» τόνισε ο υπουργός που… σχεδόν είπε πως πρέπει αν είμαστε ευχαριστημένοι που σώθηκαν όσοι σώθηκαν!

Aς δούμε ορισμένες από τις ατάκες των υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων:

Τόσκας: Προσπαθώ να βρω τα λάθη και δεν τα βρίσκω – Έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή

Τόσκας: Δεν υπάρχει ενέργεια χωρίς λάθη. Θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε και για λάθη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες – Σε Κινέτα, ανατολική Αττική και Κορινθία τα τρία σημεία έναρξης, σύμφωνα με εικόνες που προβάλλονται – ​Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού. Για την Πεντέλη υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες. Με προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός χθες τα μεσάνυχτα στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

Αρχηγός ΕΛΑΣ: Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα η φωτιά είχε γιγαντωθεί – Οι συνθήκες ήταν ακραίες
Αρχηγός Πυροσβεστικής: Ριπές ανέμων με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα – Το σύνολο των εναέριων μέσων συμμετείχε στην Κινέτα

Τζανακόπουλος: Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού βρέθηκαν με τη βοήθεια δορυφόρων και του ΕΛΔΟ τα στίγματα των σημείων απ΄οπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές

Με στοιχεία από δορυφόρους και γραφήματα θέλουν να τεκμηριώσοπυν εμπρησμό στην Κινέτα – Για το Μάτι παραδέχτηκαν πως χρειάστηκαν 26 λεπτά να φτάσουν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα

Για στοιχεία που «δείχνουν» ότι πρόκειται για εμπρησμό έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Σύμφωνα με τις έρευνες που γίνονται από το ανακριτικό τμήμα έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό. Εμφανίστηκαν πολλές εστίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας και έκανε λόγο για «ύποπτο εύρημα» στο Μάτι.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Παράλληλη υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να διερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας. Συνεδρίασε υπό τον πρβθυπουργό διηπουργική. Είχε δοθεί εντολή από Τσίπρα προκειμένου να επικοινωνήσει με ξένα κράτη, προκειμένου να δοθεί το δορυφορικό στίγμα των πυρκαγιών. Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα ίχνη των δορυφόρων. Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και έχει δοθεί σχετικός φάκελος στις αρμόδιες δικαστικές αρχές», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ανακοίνωσε ότι κατόπιν της επιβεβαίωσης από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους αναφορικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί ο φάκελος των σχετικών στοιχείων στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τις άλλες διοικητικές αρχές να εξακολουθούν με αμείωτη ένταση να δίνουν τη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας, παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών είναι να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν τους πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Ο κ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε πριν από λίγο υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, μετά από εντολές που είχε δώσει.

Ανέφερε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό ‘Αμυνας ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν με ακριβή τρόπο τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέτα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.
Κατόπιν της συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού να ελέγξουν τα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές, καθώς και να διεξαχθεί η σημερινμή συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Τη σκυτάλη πήρε ο διευθύνων σύμβουλος του ΨΗΠΤΕ, Γεώργιος Ματζούρης, ο οποίος τόνισε: «Εκλήθη ο διαστημικός οργανισμός να δώσει στοιχεία για τις φωτιές. Η υπηρεσία έδωσε στην πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη. Στην προβολή φαίνονται οι αερχικές. Στην Κινέρα, 12:03 εμφανίζεται η πρώτη πυρκαγιά. 12:35 καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα 13 εστίες πυρκαγιές κοντά σε οδικό δίκτυο. Οι εστίες προκαλούν εύλογα ερωτηματικά. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στην Προστασία του Πολίτη. Παράλληλα, στην Ανατολική Αττική εμφανίζονταικ θερμικά στοιχεία πυρκαγιάς. Επικρατούσαν άνεμοι 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί πολύ σύντομα στην παραλία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό, καθώς υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα:

«Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό τόσων ανθρώπων. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά ίχνη και στοιχεία για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό. Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη.

Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν πολύ γρήγορα. Μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα. Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν για τον περιορισμό των απωλειών».

Σε σχετική ερώτηση και μετά από 84 νεκρούς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».
Στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας, Νίκος Τόσκας, αποκαλύπτοντας ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν έγινε δεκτή: «Οι πολιτικές ευθύνες αφορούν εμένα.

 Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων. Φυσικά οι απώλειες είναι μεγάλες και μας έχουν συγκλονίσει όλους, πάνω απ’ όλους εμάς που διαχειριστήκαμε αυτήν την κατάσταση. Την επομένη μέρα της τραγωδίας, ζήτησα, για λόγους συνειδησιακούς, την παραίτησή μου από τον πρωθυπουργό και εκείνος μου είπε ότι είναι η ώρα της πάλης. Εγώ έθεσα την παραίτησή μου στον κ. πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή».


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε: «Έχουμε μιλήσει για διάφορα συμφέροντα σε άλλες περιοχές που έχουμε υπόπτους που έκαναν παράνομες πράξεις. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω τη στόχευση, αλλά έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που μας δείχνουν εγκληματική ενέργεια».

Σε ερώτηση προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για το αν υπήρξε εντολή για εκκένωση της περιοχής, απάντησε: Στο κρίσιμο διάστξμα ήταν 40 οχήματα. Η λέξη ικανοποιημένος με τόσα θύματα δεν ταιριάζει. Είμαι δυστυχισμένος. Βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας, με φλόγες τριών μέτρων, πάει μόνο το όχημα. Εδώ είχαμε 30 και 40 μέτρα φλόγες. Όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατη την αντιμετώπιση της φωτιάς.


 Δεν μπορούσαμε. Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε την εκκένωση. Ερευνούμε το πότε. Όταν ειπώθηκε στον δήμαρχο, το μέτωπο ήταν στον Νέο Βουτζά. Το ζήτημα είναι απλό. Όλη η διάρκεια του φαινομένου ήταν 1,5 ώρα. Η οδηγία μιλάει για εκκένωση εγκαίρως. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τόσο πληθυσμό.

Τότε παρενέβη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας πως «ότι το ζήτημα της εκκένωσης είναι κρίσιμο» και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημοσθένη Αναγνωστάκη, υπεύθυνο για τη διαχείριση ανθρώπινου υλικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος είπε ότι «η αστυνομία έκανε εξαιρετική δουλειά, αφήνοντας ελεύθερη την έξοδο προς τη Ραφήνα και την Αθήνα και εμπόδισε την είσοδο. Τα αυτοκίνητα που κάηκαν ήταν στις παράλληλες οδούς, στο Μάτι. Εκεί υπήρχε μεγάλος αριθμός οχημάτων και ανθρώπων. Αν είχαν φύγει 30 λεπτά νωρίτερα, θα επιτάχυναν τη διαφυγή τους. Το θερμικό κύμα ήταν τέτοιο, που οι ζάντες των οχημάτων έλιωσαν.

Το αλουμίνιο λιώνει 1600 βαθμούς κελσίου. Το τιτάνιο λιώνει στους 1666 βαθμούς Κελσίου. Αυταπάτη το κλίμα ασφάλειας ότι η Μαραθώνος θα μπορούσε να σταματήσει τη φωτιά και δεν το καλλιέργησε κανένας επίσημος φορέας. Κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο. Βεβαίως και έγιναν οι προσπάθειες. Μπορούσε όμως να το υλοποιήσει; Σε 30 λεπτά μπορείτε να προλάβετε μία απόσταση 4 χιλιομέτρων; Η περιφέρεια έστειλε 11 λεωφορεία. Μία και είκοσι το βράδυ, έδωσα εντολή να απομακρυνθούν, διότι κανείς πολίτης δεν δήλωσε συμμετοχή.

Σε παρέμβασή του ο κ. Τζανακόπουλος, τόνισε ότι δεν έχει ευθύνη η Πυροσβεστική για την εκκένωση, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδες κατοίκους.

 Χρειάζεται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκενωθεί η πόλη. Ούτε καν να αρχίσει ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε. Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση σε 1,5 ώρα. Οι κατασκηνώσεις έχουν διαφορετικό σχεδιασμό. Άστοχο και άτοπο να κάνουμε συγκρίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: