ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο η απόφαση Τσίπρα για εκλογές Καμπανάκι για τις συντάξεις το χαστούκι του ΦΠΑΑπό το τελευταίο Eurogroup πήραν μια πρώτη γεύση στην κυβέρνηση ότι δεν θα είναι καθόλου καλά τα πράγματα… τους επόμενους μήνες. Η αρχική ικανοποίηση για την αντικατάσταση του Σόιμπλε έφερε έναν πολύ δυνατό προβληματισμό μήπως τελικά ο Σολτς είναι πολύ πιο σκληρός από τον προκάτοχό του!

Στην κυβέρνηση πήραν επίσης μια πρώτη γεύση ότι η μεταμνημονιακή εποχή δεν θα είναι καθόλου έτσι όπως μας την παρουσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Θα είναι μια εξίσου δύσκολη περίοδος με πολλούς ελέγχους, επισκέψεις όλων των Θεσμών και το ΔΝΤ για αρκετό καιρό ακόμα μέσα στο παιχνίδι.

Δυσκολεύουν λοιπόν τα πράγματα για την κυβέρνηση και δυσκολεύουν στο θέμα των συντάξεων που καίει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά. Η Γερμανία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Εάν συνεχίσετε τις μονομερείς ενέργειες όχι μόνο θα σας μπλοκάρουμε την έξοδο στις αγορές, αλλά θα σας δημιουργήσουμε και άλλα προβλήματα στην οικονομία, προειδοποίησε το Βερολίνο που ψαλιδίζει τα όνειρα των κυβερνώντων να πάνε πίσω οι περικοπές των συντάξεων.

Κατά συνέπεια οι περικοπές στις συντάξεις από την αρχή του 2019 θα εφαρμοσθούν κανονικά και αυτό θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018. Το ζητούμενο λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαχειρίσιμη ήττα. Μια ήττα που θα έχει το «2» μπροστά για να μπορέσει να την διαχειριστεί και ο ίδιος ο Τσίπρας. Να χάσει δηλαδή με διαφορά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει έστω μια ψήφο πάνω από το ψυχολογικό ποσοστό του 20%.

Θα μπορέσει να το καταφέρει αυτό; Θα εξαρτηθεί από τον χρόνο των εκλογών. Όσο πιο αργά στηθούν κάλπες και με τις περικοπές στις συντάξεις να έχουν ενεργοποιηθεί, τόσο θα μεγαλώνουν οι πιθανότητες να υποστεί το κυβερνητικό κόμμα πολύ πιο βαριά ήττα και να πέσει κάτω από το 20%. Όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές, παράλληλα θα ανεβαίνουν οι πιθανότητες της ΝΔ για αυτοδυναμία. Εάν στηθούν κάλπες μέσα στο 2018, τότε ίσως σώσει ο Τσίπρας την παρτίδα, χάνοντας και πάλι με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα του χρειαστεί την επόμενη μέρα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Ο Τσίπρας και με βαριά ήττα στην πλάτη του, είναι πολύ νέος για να πάει από τώρα στο σπίτι του. Θα ψάξει να βρει ενεργό και πάλι ρόλο, αλλά για να τον βρει, θα πρέπει να έχει πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό που με αυτό, δεν θα τον αμφισβητήσει το ίδιο του κόμμα του μετά τις εκλογές.
Συμπέρασμα; Ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα κάνει εκλογές. Θα το αποφασίσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο και θα πράξει ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν. Ανάλογα δηλαδή με το πότε θα εκτιμήσει ότι η ήττα του δεν θα είναι συντριπτική…


Δεν υπάρχουν σχόλια: