ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

«Είμαστε εδώ για την Πατρίδα, είμαστε εδώ για την Ελλάδα» – Οι ΕΔ αντικατέστησαν τον κρατικό μηχανισμό των Τόσκα, Δούρου, Σκουρλέτη- Πλάνα που κόβουν την ανάσα


«Είναι χρέος μας προς την κοινωνία. Θα υποστηρίξουμε τον ντόπιο πληθυσμό που μας έχει ανάγκη  με κάθε μέσο και δύναμη. Κούραση και κόπωση του προσωπικού καθώς και η ένταση που νοιώθει όταν βλέπει τηνκαταστροφή να συμβαίνει, όταν βλέπει τον κόσμο να σφαδάζει από πίκρα και πόνο, είμαστε εκεί δίπλα του, τους υποστηρίζουμε… Είμαστε εδώ για την Πατρίδα, είμαστε εδώ για την Ελλάδα»…

Mια πλήρη ανυπαρξία και διάλυση της κρατικής μηχανής δείχνουν οι μαρτυρίες, οι εικόνες και το βίντεο των ηρωικών προσπαθειών των Ενόπλων Δυνάμεων να σώσουν ζωές μέσα στις φλόγες. Η διάλυση των κρατικών υπηρεσιών είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό που τρόφιμα σε πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής, διανέμει αυτή την στιγμή όχι η Περιφέρεια;, ούτε η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών, ούτε η Πολιτική Προστασία αλλά ο Στρατός!
Η διανομή γίνεται στην ταβέρνα «Αργυρά Ακτή» η οποία έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά.
Πολίτες, σπεύδουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για να περάσουν τις πρώτες δύσκολες ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 81 ανθρώπους και έκανε παρανάλωμα του πυρός εκατοντάδες σπίτια.
Παράλληλα, οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων στήνουν σκηνές στήνουν στο Μάτι για όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους και βρέθηκαν ξαφνικά άστεγοι.

Ηδη ξεκίνησαν οι εργασίες, ενώ άνδρες από τις μονάδες του Στρατού που βρίσκονται στον Αγιο Ανδρέα, από το μεσημέρι μοιράζουν μερίδες φαγητό και εμφιαλωμένο νερό, για τους κατοίκους και για τους εθελοντές που παραμένουν στην περιοχή.
Η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση και καθοριστική. Χωρίς την παρουσία στελεχών των ΕΔ το μέγεθος της τραγωδίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο σε μια χώρα δίχως άλλον μηχανισμό.

Η συνεισφορά των ΕΔ

Εικόνες διάσωσης ανθρώπων μέσα στη θάλασσα στο Μάτι οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στη φρεγάτα «Έλλη», αλλά και από άλλα πλωτά μέσα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Το Πολεμικό Ναυτικό έκανε τιτάνιες προσπάθειες αυτές τις μέρες για να σώσει τους πολίτες που κινδύνευσαν. Την Τετάρτη η «Έλλη» αντικαταστάθηκε από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» η οποία συνεχίζει να συντονίζει τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Όλα τα πλωτά μέσα έσωσαν περίπου 700 άτομα που απειλήθηκε η ζωή τους.
Μόνο η φρεγάτα ΕΛΛΗ έσωσε 126 ανθρώπους. Η Ζ’ ΜΑΚ επίσης απεγκλώβισε πάρα πολύ κόσμο από ακτές.
•Στο πεζόδρομο κοντά στην Αργυρά Ακτή αναπτύχθηκε κινητό μαγειρίο.
•Το Μηχανικό θα δώσει ηλεκτρομηχανή μεγάλης ισχύος για την ηλεκτροδότηση της περιοχής.
•Επιτελείο θα συντονίζει τις περιπολίες που γίνονται στην περιοχή από τμήματα των ΕΔ.
•Διάθεση μονάδων Μηχανικού, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.
•Έχουν διατεθεί λεωφορεία και μίνι – μπας.
•Τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν στην διάθεση των πληγέντων.
•Έχουν καλυφθεί ήδη όλες οι ανάγκες αιμοδοσίας.
•Μετατίθενται στην Αττική όλα τα στελέχη και στρατεύσιμοι που υπηρετούν σε Έβρο και νησιά και είναι μέλη οικογενειών που έχουν θύματα ή ζημιές από τις πυρκαγιές. Αναβολή στράτευσης σ΄ όσους το ζητήσουν.
•Έχουν διατεθεί μηχανικοί για την εκτίμηση των ζημιών.
Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κων. Φλώρος επεσήμανε:
•Οι ΕΔ στα δύο μέτωπα της Αττικής συμμετέχουν με όλα τα αεροπορικά τους μέσα. Το ΠΝ έχει συμμετοχή με τα αρματαγωγά του και την φρεγάτα ΕΛΛΗ που είχε αναλάβει και την διοίκηση και συντονισμό όλων των πλωτών μέσων.
•Ετοιμότητα ενός Λόχου της Ζ’ ΜΑΚ.
•Ελικόπτερο CHINOOK έριξε στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας δύο φουσκωτά
•Οι ΕΔ μελετούν τα στοιχεία που υπάρχουν από τα UAV’s προκειμένου να διαπιστωθεί από που και πως ξεκίνησαν οι πυρκαγιές.
•Περιπολίες σε περιοχές που η πιθανότητα να προκληθεί πυρκαγιά είναι μεγάλη.
•Μεταφορά 55 πυροσβεστών από την Κύπρο με μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ο Α/ΓΕΣ στην ενημέρωση που έκανε αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να γκρεμιστεί μέρος του φράχτη των ΚΑΑΥ στον Άγιο Ανδρέα προκειμένου 22 άνθρωποι να περάσουν στην παραλία και να γλιτώσουν.
Ο Α/ΓΕΝ είπε πως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για εντοπισμό αγνοουμένων θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.
Ο Α/ΓΕΑ αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών λέγοντας ότι στόχος είναι να έχουμε τα οκτώ από τα 11 μόνιμα σε επιχειρησιακή κατάσταση.
Από τις 23 Ιουνίου έχουν γίνει 168 ώρες πτήσης από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Εντυπωσιακό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΘΑ

Στο βίντεο παρουσιάζονται οι τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες για άλλη μία φορά υπερέβαλλαν των δυνατοτήτων τους για την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδος, των περιουσιών και της ζωής των πολιτών.
Έργο επικίνδυνο αλλά και σωτήριο για την κατάσβεση των πυρκαγιών το έργο των ενόπλων δυνάμεων. Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός των στελεχών, συγκλονίζουν.
Από τους πιλότους των γιγαντιαίων chinook, τους αξιωματικούς και έως τον απλό οπλίτη, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποδεικνύουν πως όταν το ελληνικό έθνος αντιμετωπίζει κάθε είδους κίνδυνο, εκείνες θα είναι παρούσες στις επάλξεις για να το υπερασπιστούν.
Εικόνες που κόβουν την ανάσα μέσα από το πιλοτήριο ενός εκ των Καναντέρ που συμμμετείχαν στην κατάσβεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι.
Το πυροσβεστικό αεροπλάνο κάνει προσνήωση μπροστά στο Ζούμπερι και γεμίζει τις δεξαμενές του με νερό. Στην συνέχεια κατευθύνεται στο στόχο και αδειάζει το πολύτιμο φορτίο στο φλεγόμενο μέτωπο. Η ορατότητα είναι περιορισμένη και οι αναταράξεις απειλούν το αεροπλάνο που κινείται μέσα σε επικίνδυνο θερμικό περιβάλλον. …

Τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων από το υπουργείο Άμυνας

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, μετά από συνεννόηση με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμιου, Ευάγγελο Μπουρνούς, έχει ήδη γίνει εγκατάσταση ενός κινητού μαγειρείου στην περιοχή ανάμεσα στο Μάτι και τη Ραφήνα για την εξυπηρέτηση των συνεργείων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εθελοντών των ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, το μαγειρείο αυτό έχει τη δυνατότητα παρασκευής 300 μερίδων φαγητών, μεσημέρι-βράδυ.
Επιπλέον αποφασίστηκε η δημιουργία στην περιοχή ενός κέντρου επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα συντονίζει τις μικτές περιπόλους που βρίσκονται μαζί με την Αστυνομία στις πληγείσες περιοχές.
Σε ετοιμότητα τέθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, τα στρατιωτικά εργοστάσια, για να παρέχουν αργότερα και όταν θα αρχίσει η ανακατασκευή των οικιών, χρώματα και άλλα υλικά τα οποία μπορεί να χρειαστούν.
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν στη διάθεση των πληγέντων, ενώ αναφορικά με τις ανάγκες για αίμα ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε:
«Δεν χρειάστηκε αίμα, διότι ήταν πραγματικά συγκλονιστική η προσέλευση των πολιτών χθες στα κέντρα αιμοδοσίας και έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες που υπήρχαν μέχρι σήμερα και μέχρι τώρα απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα χρειαστεί να γίνει διάθεση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, που και γι’ αυτό ήμασταν έτοιμοι».
Ο κ Καμμένος γνωστοποίησε πως επικοινώνησαν μαζί του οι υπουργοί της Ρουμανίας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται από τα εναέρια μέσα των ΗΠΑ είπε:« έχουμε αρχή ροής πληροφοριών από τα εναέρια μέσα και παράλληλα συγκροτούμε και μια ομάδα συλλογής δορυφορικών και άλλων πληροφοριών που θα μας βοηθήσουν μαζί με την Πυροσβεστική να δούμε και τα αίτια, και την αρχή και την εξέλιξη αυτού του φαινομένου».
Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, τόνισε πως στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές περιπολούν σε 24ωρη βάση 29 περίπολοι με μέριμνα των ΕΔ και σε συντονισμό με την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Επιπρόσθετα, όπως τόνισε ο υπαρχηγός, υπάρχουν και αρκετές περίπολοι που επιχειρούν σε άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. 
Σχετικά με την βοήθεια που έχουν προσφέρει γειτονικές χώρες ο κ. Φλώρος τόνισε πως έχουν καταφτάσει 2 αεροσκάφη CL-215 από την Ιταλία και ένα C-27 από την Ρουμανία και 55 πυροσβέστες από την Κύπρο.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, τόνισε πως ο Στρατός Ξηράς έχει διαθέσει ελικόπτερα Σινούκ, που έχουν κάνει 213 ρίψεις και έχουν συμπληρώσει 43 ώρες πτήσεις. Επιπλέον ο Σ.Ξ. έχει διαθέσει πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και μηχανήματα μηχανικού και στις δύο πληγείσες περιοχές της Αττικής.
Από πλευράς Ειδικών Δυνάμεων, συμμετείχαν 42 λέμβοι και 180 καταδρομείς που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Ραφήνας. Τα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα, είναι στην διάθεση των κατοίκων της περιοχής με τον αρχηγό να τονίζει πως κατά τη διάρκεια των καταστροφών έδωσε διαταγή για το γκρέμισμα του φράχτη και έτσι μπόρεσαν περίπου 20 εγκλωβισμένοι να σωθούν.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ενημέρωσε πως η φρεγάτα «ΕΛΛΗ»,, που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα, θα αντικατασταθεί από την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανεύρεσης αγνοούμενων.
Τέλος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, είπε πως τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν συμπληρώσει από τις 23/7 και μέχρι σήμερα, 160 ώρες πτήσεις. Ο Α/ΓΕΑ ξεκαθάρισε πως σε φωτιές, σε περιοχές του αστικού ιστού, όπως ήταν αυτή στην περιοχή Μάτι, δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα αεροσκάφη CL-215 και CL-415, καθώς ο όγκος νερού που απελευθερώνουν αλλά και η ταχύτητα με την οποία πέφτει το νερό, μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους και να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημίες σε κτίσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: