ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Πολιτική «Ιερά Συμμαχία» Μαρινάκη – Σαββίδη


Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, μέχρι την περασμένη άνοιξη ήταν κυριολεκτικά «στα μαχαίρια», λόγω της αιώνιας κόντρας των δύο ομάδων, λόγω των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και για πολιτικούς λόγους. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι φανερά στο αντικυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης, μέχρι τον Ιούνιο παρουσιάζονταν ως ο επιχειρηματίας που ήταν με την κυβερνητική πλευρά και ήταν στο επίκεντρο της κριτικής της Νέας Δημοκρατίας και σχεδόν όλης της αντιπολίτευσης. Όλα όμως αλλάζουν…
Από τον Ιούνιο και μετά, διάφορα γεγονότα, φαίνεται πως έλιωσαν τον «πάγο».Χθες το μεσημέρι, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για να τα βρουν οριστικά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης χθες το μεσημέρι θα αναχωρούσε για την Αγγλία για να παρακολουθήσει τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπέρνλι. Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν στην Αθήνα και κανόνισαν ραντεβού στο ξενοδοχείο Sofitel που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τη συνάντηση αποκάλυψε η ιστοσελίδα «dikisports.blogspot.com» και δεν διαψεύστηκε. Συγκεκριμένα έγραψε:
«Συνάντηση Μαρινάκη-Ιβάν στην Αθήνα
Επιβεβαιώνεται η εξομάλυνση των σχέσεων του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ιβάν Σαββίδη.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους στο ξενοδοχείο Sofitel των Αθηνών, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»».

Τους χώρισε ο αθλητισμός τους ένωσε η πολιτική

Σημειολογικά η συνάντηση παραπέμπει σε συμμαχία των δύο ανδρών. Όπως φαίνεται, τώρα τους ενώνει η αντίθεσή τους με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ βάζουν στο στόχαστρο και έναν αθλητικό αντίπαλο. Τον Δημήτρη Μελισσανίδη τον ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, τον οποίο φοβούνται για ποδοσφαιρικά δρώμενα. Θεωρούν ότι ο Μελισσανίδης τραβάει τον δικό του δρόμο και έχοντας εξασφαλίσει και τα 22 εκατ. ευρώ του Champions League, εξελίσσεται σε «επικίνδυνο αντίπαλο».
Αρκετά νωρίτερα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης συμφιλιώθηκε με τον Γιάννη Αλαφούζο του Παναθηναϊκού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ τριετίας υπήρξε μια άτυπη συμμαχία Μελισσανίδη, Σαββίδη και Αλαφούζου εναντίον της παντοκρατορίας του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Όμως η συμμαχία διερράγη, αρκετά γρήγορα καθώς, ο Γιάννης Αλλαφούζος είχε προβλήματα με τον Παναθηναϊκό, πρωταθλητής μπορεί να βγει μόνο ένας, τα μεταξύ του ντέρμπι μετατράπηκαν σε πολεμικές συρράξεις, οπότε ο καθένας τράβηξε το δρόμο του.
Το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, τον περασμένο Μάρτιο, που διακόπηκε το παιχνίδι σε βάρος του ΠΑΟΚ και έγινε παγκόσμιο θέμα η φωτογραφία του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με το πιστόλι στη ζώνη, προκάλεσε την οριστική ρήξη Σαββίδη – Μελισσανίδη.
Ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου έχει άλλα προβλήματα και η αναζήτηση συμμαχιών είναι πολυτέλεια ενώ, ως ανίσχυρος πλέον ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο έχασε τις συμμαχίες, αλλά και δεν προσελκύει πλέον επίδοξους συμμάχους, γιατί δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα.

Η ρήξη και η στροφή Σαββίδη

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιβάν Σαββίδης έμεινε μόνος, χωρίς συμμαχίες στον αθλητικό τομέα. Σε πολιτικό επίπεδο, φερόταν να έχει σχέσεις με την κυβέρνηση, αλλά και αυτές δεν είχαν καλό τέλος.
Μετά τα επεισόδια της Τούμπας και τις φωτογραφίες με το πιστόλι, η κυβέρνηση άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον Ιβάν Σαββίδη. Πολλοί λένε ότι η εξέλιξη αυτή ήταν καθαρά συμπτωματική, και οι λόγοι της ρήξης ήταν πολύ σοβαρότεροι.

Στις 17 Ιουνίου υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό.
Στις 26 Ιουνίου ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήγγειλε σχέδιο αποστασίας, οργανωμένο από επιχειρηματικούς κύκλους του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Αν όλοι μπορούμε να φανταστούμε τους επιχειρηματικούς κύκλους του Πειραιά, οι επιχειρηματικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης που αντιμάχονται τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν έκπληξη, δεδομένου ότι εμμέσως παρέπεμπε στον Ιβάν Σαββίδη.
Το non paper της κυβέρνησης που εκδόθηκε το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2018 είναι το ακόλουθο:
«Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας.
Είναι προφανές το γιατί.
Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη.
Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν.
Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες.
Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».

Η απάντηση Σαββίδη

Στο non paper απάντησε η πλευρά Σαββίδη, μέσω της εφημερίδας Έθνος. Την επομένη μέρα έγραψε τα ακόλουθα:
«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι από χθες με μείον ένα βουλευτή. Βεβαίως η κυβέρνηση δεν οπέφτει, ούτε κινδυνεύει με πτώση. Ακόμα και αν υπό την πίεση των ψηφοφόρων τους και άλλοι Βορειοελλαδίτες βουλευτές των ΑΝΕΛ ανεξαρτητοποιηθούν, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία σχετική πληροφορία ή υπόνοια, 2-3 βουλευτές εκτός κυβερνητικής πλειοψηφίας σήμερα είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση… Καμιά φορά τα σενάρια που φτιάχνει κάποιος στο μυαλό του τα πιστεύει… Ο ΠΑΟΚ πήρε θέση για τα συλλαλητήρια, αλλά έως εκεί. Δεν είναι πολιτικό κόμμα ή οργανισμός για να τοποθετείται υπέρ ή κατά της Συμφωνίας. Τη βία την έχει καταδικάσει… Υπάρχει βεβαίως και ο Λαζαρίδης ΠΑΟΚτζής. Αλλά ως εδώ. Είναι βουλευτής και αποφασίζει με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει. Ούτε ο ΠΑΟΚ , Ούτε ο Ιβάν είναι κηδεμόνες του. Ούτε είναι «ιδιοκτήτες βουλευτών». Άρα; Ποια συνωμοσία για αποστασία; Και μάλιστα από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Ανάμειξη νερού με λάδι δηλαδή. Και να ήθελαν οι συνωμότες να πετύχει, δεν θα το κατάφερναν να τα αναμείξουν…Ισχύουν και κάποιοι νόμοι της Φυσικής, παιδιά…».
Η ρήξη κυβέρνησης – Σαββίδη επισημοποιήθηκε πλέον και ήταν έκπληξη για πολλούς αλλά όχι για όσους γνώριζαν. Οι αιτίες δεν δημιουργήθηκαν σε μια εβδομάδα από την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό ζήτημα.

Το θρίλερ των κατασκόπων

Λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Ιουλίου έσκασε η είδηση-βόμβα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν και οργάνωναν τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό.
Η υπονόμευση της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού από τη ρωσική πλευρά επιχειρήθηκε μέσω οργανώσεων που συστάθηκαν, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση, μέσω Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, αλλά και με προσπάθεια χρηματισμού κρατικών λειτουργών.
Η δράση των συγκεκριμένων διπλωματών, δεν έγινε αμέσως μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, είχαν αναπτυχθεί πολλούς μήνες νωρίτερα, με την εμπλοκή και επιχειρηματικών κύκλων.
Οι υποψίες έπεσαν στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, πρέπει να σημειωθεί, διέψευσε κατηγορηματικά τις όποιες αιτιάσεις.

Οι Αμερικανοί

Επίσης, οι Αμερικανοί δεν έβλεπαν ποτέ με καλό μάτι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη, (τον οποίο θεωρούν άνθρωπο των Ρώσων) και ιδιαίτερα την εμπλοκή του στα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης και είχαν ενημερώσει γι’ αυτό την κυβέρνηση.
Δεδομένου δε, του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος, δεν θα άφηναν κανέναν τρίτο να χαλάσει τη συμφωνία.

Και η νέα συμμαχία

Στο πλαίσιο όλων αυτών και αφού απογαλακτίστηκε από την κυβέρνηση ο Ιβάν Σαββίδης, τον προσέγγισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Με δεδομένο ότι ο κ. Μαρινάκης είναι πολέμιος της κυβέρνησης, στόχος του είναι να εντάξει και τον Σαββίδη στο αντικυβερνητικό μέτωπο.
Το σίγουρο είναι πως, στο επόμενο διάστημα το θερμόμετρο στο πολιτικό παρασκήνιο θα ανέβει πολύ ψηλά. Ειδικά μάλιστα κατά τις εκδηλώσεις της 83η ΔΕΘ όπου ετοιμάζονται συλλαλητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: