ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

«Στον πάγο» η επέκταση των Χωρικών Υδάτων ακόμα και… στο Ιόνιο μετά τις τουρκικές απειλές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επέκταση στο Ιόνιο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) στα 12 μίλια μετά την τουρκικές απειλές για casus belli!
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών με κύριο θέμα την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια και την επαναδιατύπωση του casus belli από τη πλευρά της Αγκυρας αποφαίστηκε:
Δεν θα προχωρήσει η υπογραφή του Προεδρικού Διάταγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αλλά… θα κατατεθεί «κάποια στιγμή» νομοσχέδιο στη Βουλή!
Να πάρουν πίσω τα προεδρικά διατάγματα για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο (την οποία ελληνική ενέργεια αποκάλυψε αψυχολόγητα ή το έκανε ακριβώς για να «προειδοποιήσει» την Αγκυρα) ο πρώην ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς.
Θα γίνει «ενημέρωση και διάλογος» με τα πολιτικά κόμματα .
Θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Θα συγκληθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να… συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.
Έδωσε εξάλλου οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ. Παρασκευόπουλος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και ο προϊστάμενος του Γραφείου Δι
Νωρίτερα, η Άγκυρα «απαγόρευσε» την επέκταση των χωρικών υδάτων ακόμα και στο Ιόνιο!
Τουρκικές πηγές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν “προβληματική” την απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ακόμα και στο Ιόνιο!
Με κάθε τρόπο δείχνει την ενόχλησή της η Άγκυρα για την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και στο Ιόνιο.
Την ώρα που ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, εδώ στην Αθήνα τουρκικές διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν προβληματική την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά: Οποιαδήποτε επέκταση στα 12 μίλια, ακόμα και στα ανοικτά των Αντικυθήρων θα πρέπει να γίνει με αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ απείλησε την Αθήνα με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο αφού όπως σαφέστατα αναφέρει «Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα»
Πρωτοφανής πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη η Αθήνα οφείλει να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στην Άγκυρα.
Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια.
Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.
Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: