ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Σε νέο πρόγραμμα, εάν δεν πέσουν τα ομόλογα!


Ανεβαίνει συνεχώς το 10ετές – Ασφυξία από τις αγορές – Χάος στην κυβέρνηση με την οικονομία

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν τα δομικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας που δεν σχετίζονται πάντα με εξωγενείς οικονομικούς παράγοντες αλλά συνδυάζονται με τα διαρθρωτικά ζητήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την έξοδό της στις αγορές. Έτσι, την «ανηφόρα» πήραν τα ελληνικά ομόλογα σήμερα, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει στα επίπεδα του 4,5%, στον απόηχο του χθεσινού sell off στις τράπεζες

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη σημείωσαν αύξηση, ενώ το ‘διατλαντικό spread’ μεταξύ των 10ετών Αμερικανικών και γερμανικών τίτλων ανήλθε σε υψηλό τριών δεκαετιών γύρω στις 275 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλό 4,5 μηνών στο 0,55%. Το ιταλικό ομόλογο επίσης ενισχυμένο με την απόδοση στο 3,3% αλλά και πάλι πολύ μικρότερο από το Ελληνικό.

Τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση. Εάν δεν μπορέσει να βγει στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα η Ελληνική οικονομία. Τόσο σοβαρό που δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε σε προγράμματα στήριξης και μνημόνια. Όλα τα άλλα είναι σχέδια επί χάρτου. Όπως το σχέδιο για την σύσταση εταιριών ειδικού σκοπού από τις τράπεζες, ώστε να απομονωθεί ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος των κόκκινων δανείων από τον οποίο απειλούνται, εξετάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ένα από τα εργαλεία που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Εάν δεν αλλάξει το περιβάλλον η ίδια η Ελλάδα, θα έχει σοβαρό πρόβλημα η οικονομία μέσα στον χειμώνα. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Νέα προληπτική γραμμή στήριξης = νέο μνημόνιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: