ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Τσίπρας στη Βουλή: Το δικό μας 4ο μνημόνιο είναι με τον λαό


Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σχολίαζοντας την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη: «είχα μια αμυδρά ελπίδα ότι θα είναι παρών ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι επιλέγει πιο ασφαλείς επιλογές. Θα έχω την δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί του για το πανεπιστημαικό άσυλο. Εκεί θεωρεί ότι είναι πιο ασφαλής να καταστροφολογεί γιατί στην οικονομία είναι σαφές ότι δεν μπορεί».
Όπως είπε «καθώς ερχόμουν αναρωτιόμουν ποιος θα μπορούσε ένα είναι ο τίτλος της παρέμβασής μου. Θα μπορούσε να είναι “και τώρα τι θα απογίνετε χωρίς βαρβάρους”».
«Διασώζουμε συντάξεις, μειώνουμε την ανεργία, και αναδρομικά δώσαμε και τις αδικίες αποκαθιστούμε και τις ασφαλιστικές εισφορές μειώνουμε και το κοινωνικό μέρισμα θα το δώσουμε στους συμπολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και το κυριότερο όλα τα μέτρα που εξήγγειλα στην ΔΕΘ θα τα υλοποιήσουμε» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και το ερώτημα είναι τι θα απογίνετε τώρα; Πού πήγε το περιβόητο 4ο μνημόνιο που με στόμφο εξαγγείλατε ότι έρχεται και ψάχνω και εγώ να το βρώ. Όπως ψάχνω να βρω τους τίτλους των ΜΜΕ που κατατρομοκρατούσαν τους συνταξιούχους και όχι μόνο ότι έρχεται θύελλα και περικοπές και να οι πίνακες με τις περικοπές και να οι εκπομπές. Θα πρέπει ο φίλος μου Αυτιάς να να πέρασε δύσκολες ημέρες να υπολογίζει τις περικοπές. Τώρα τσιμουδιά. Κανείς δεν κάνει υπολογισμούς για το τι σώζεται από τις αποδοχές των ανθρώπων».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «κατόρθωμα που πετύχαμε και αναφέρομαι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χαρακτηρίστηκε καταστροφική και λαιμητόμος αλλα είναι η αιτία που είμαστε σήμερα σε πορεία ανάκαμψης».
«Λύνει επίσης ένα γόρδιο δεσμό που ήταν μπροστά σε κάθε κυβέρνηση. Κατόρθωμα γιατί όχι μονο έχουμε πλεονάσματα όταν παραλάβαμε ελλειμματικά ταμεία αλλά κυρίως γιατί πετύχαμε την εξυγίανση με τρόπο δίκαιο. Αν συγκρίνεις τις εισφορές στο σύνολο πλέον θα είναι ευνοϊκότερες για τους μισθωτούς, ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Υπήρχε στην μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό ένα μειονέκτημα που αφορούσε ένα 12% αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με μικρομεσαία εισοδήματα που υπέστησαν δυσανάλογη επιβάρυνση που ήταν αναγκαία θυσία για να εξασφαλιστεί η χαμηλή σύνταξη και να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό. Σήμερα με την πρώτη ευκαιρία ερχόμαστε και αυτή την αδικία σε μεσαίες κατηγορίες πολιτών να την αποκαταστήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Αυτά δεν είναι παροχές όλα αυτά τα μέτρα.
 Δεν είναι Τσοβόλα δώστα όλα όπως λέτε. Είναι αποτέλεσμα της δύσκολης προσπάθειας που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Μας έχετε μπερδέψει όμως. Την μια μας λέτε ότι φέραμε 4ο μνημόνιο και την άλλη ότι τα δώσαμε όλα. Βέβαια τα ψηφίζετε και εσείς όλα».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επιχείρησε να περιγράψει και το προεκλογικό μήνυμα λέγοντας ότι τα θετικά μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση αποτελούν το 4ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Η διαφορά με τα προηγούμενα μνημόνια είναι ότι αυτό υπογράφεται με τον λαό και όχι τους δανειστές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το κείμενο της ομιλίας του κ.Τσίπρα επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ακολουθεί:

Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς:


– μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες


– βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες
– μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.


Αυτή η δέσμη μέτρων, δεν είναι μια έκτακτη, εμβόλιμη ελάφρυνση.


Είναι ενταγμένη, σε μια στρατηγική που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε εδώ και τρία χρόνια.


Για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.


Αρκετοί μας είπαν ότι βιώσιμο πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει άδικο.
Ποιοι ήταν αυτοί;


Όσοι έκαναν ταυτόσημο το άδικο με το μη βιώσιμο.


Όσοι την ίδια στιγμή που έκοβαν συντάξεις με ασύλληπτη συχνότητα και χαρακτηριστικό κυνισμό, συσσώρευαν ογκώδη ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία.


Εμείς κινηθήκαμε στον αντίποδα.


Σε συνθήκες δύσκολες, προχωρήσαμε σε μια μεγάλη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.


Στήσαμε ξανά στα πόδια του το ασφαλιστικό σύστημα.


Προχωρήσαμε στην ενοποίηση των ταμείων και ο ΕΦΚΑ μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας κατέστη πλεονασματικός


Από το 2015 έως σήμερα πληρώσαμε 748.000 συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ,


και έχουμε σχεδόν εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχε αφήσει κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς είναι και το γεγονός ότι παρά όσα ήλπιζε κρυφά και φανερά η αντιπολίτευση, οι συντάξεις από 1/1/2019 όχι μόνο δεν θα περικοπούν.


Αντίθετα, περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τις συντάξεις τους να αυξάνονται, ακριβώς εξαιτίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κάναμε και την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήριζε καταστροφική.


Μία μεταρρύθμιση που, για πρώτη φορά, συνέδεσε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μη μισθωτών με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.


Κατήργησε, δηλαδή, το προηγούμενο καθεστώς των ασφαλιστικών κλάσεων που αύξανε, αυθαίρετα, το ύψος της εισφοράς αναλόγως με τα χρόνια που κάποιος ήταν στο επάγγελμα, χωρίς να συνυπολογίζει τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων.


Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν πριν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.


Με το σημερινό νομοσχέδιο λοιπόν, και έχοντας εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερες εισφορές.

tου ασφαλιστικού συστήματος, κατορθώνουμε λοιπόν πια να έχουμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο.

Με το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές απ ό,τι με το προηγούμενο καθεστώς, προστατεύοντας παράλληλα τις καταβαλλόμενες συντάξεις.


Σε αυτή τη σαφώς βελτιωμένη, την αισιόδοξη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνεται εξάλλου η προσπάθεια που κάνουμε από την πρώτη στιγμή για να αντιστρέψουμε την κατάσταση της απορρύθμισης που επικρατούσε στην αγορά εργασίας όταν αναλάβαμε.


Στη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος αποτυπώνονται:


– η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα


– η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.


– οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.


– οι προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, μέσω σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρνουμε στη βουλή τα τελευταία χρόνια και θωρακίζουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους.


Ενώ, ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου.


Ενός μισθού που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε.


Αυτά λοιπόν είναι τα αποτελέσματα της στρατηγικής μας.

Γι’ αυτό και σήμερα έντιμα και καθαρά, μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του έπιασαν τόπο.

Και οι αδικίες που υπέστη, θα αποκατασταθούν.


Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε σήμερα, αποκαθίστανται άμεσα οι αδικίες για 250.000 μη μισθωτούς.


Και για να μιλήσω συγκεκριμένα:


– Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.
– Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.


– Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.
– Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.


Ενώ ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.


Αυτός ο κόσμος λοιπόν, θα δει άμεσα τις παραπάνω ελαφρύνσεις.


Και όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η μέριμνα μας θα είναι διαρκής για περαιτέρω παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: