ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Στον αέρα η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου! Διχασμός στην Κυβέρνηση – Μαξίμου: Προχωράμε άμεσα σε Σχέδιο Νόμου στο πλαίσιο της συμφωνίας – ΑΝΕΛ: Είμαστε με την Εκκλησία – Οι διάλογοι «φωτιά» στην Ιερά Σύνοδο.


Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου μετά την έντονη αντίδραση των ιεραρχών και την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να παραμείνουν στο μισθολόγιο του Δημοσίου. Μια απόφαση που στηρίζουν «με σεβασμό» οι ΑΝ.ΕΛ.

Το μέγαρο Μαξίμου «σήκωσε το γάντι» και απαντώντας στην Ιερά Σύνοδο, διεμήνυσε ότι το καθεστώς μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.

Επίσης το γραφείο του πρωθυπουργού διαμηνύει προς τους ιεράρχες, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου στο πλαίσιο της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου και πως πριν κατατεθεί στη Βουλή θα γνωστοποιηθεί στην Ειδική Επιτροπή της ΔΙΣ.

Το Μαξίμου καθιστά με αυτό τον τρόπο σαφές προς τους αντιδρώντες ιεράρχες ότι απορρίπτει το αίτημά τους να παραμείνουν στην μισθοδοσία του Δημοσίου και πως εμμένει στην απόφασή του να παύσει το καθεστώς Δημοσίου υπαλλήλου για τους ιερείς. Αλλωστε, εκκρεμεί και η πρωθυπουργική εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις μετά την αποχώρηση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ισάριθμων κληρικών.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Ιερώνυμος: Χαιρετίζω με ικανοποίηση την δήλωση του πρωθυπουργού

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Η συνεδρίαση κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, όπως αποτυπώνεται στο ανακοινωθέν:

«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Σε άλλη γραμμή από Μαξίμου οι ΑΝΕΛ -«Αποδεχόμαστε με σεβασμό την απόφαση της Εκκλησίας»
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τάσσονται στο πλευρό της Εκκλησίας

Πηγή των ΑΝΕΛ υποστηρίζει στο iefimerida.gr ότι το κόμμα βρίσκεται στο πλευρό της Εκκλησίας και συνεχίζει να στηρίζει τον διάλογο. «Στηρίζουμε την απόφαση της Εκκλησίας με σεβασμό και αποδεχόμαστε την σημερινή της απόφαση», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή από τους ΑΝΕΛ.

«Δεν θέλαμε να προκαταλάβουμε την Εκκλησία»

Ο Πάνος Καμμένος το προηγούμενο διάστημα είχε υιοθετήσει διακριτική στάση απέναντι στο ζήτημα, αποφεύγοντας να σχολιάσει δημόσια τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις Μητροπολιτών και κληρικών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κ. Καμμένος την περασμένη εβδομάδα μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει, φέρεται να είπε σε συνομιλητές του: «Ας αποφασίσει η Εκκλησία πρώτα».

Αρμόδια πηγή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστηρίζει πως ο κυβερνητικός εταίρος είχε συνειδητά αποφασίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Εμείς αποφασίσαμε να μην κάνουμε δημόσιες αξιολογήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας επειδή δεν θέλαμε να προκαταλάβουμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου», υποστηρίζει η ίδια πηγή.

«Ο Πάνος Καμμένος δικαιώνεται»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος από την πρώτη στιγμή είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για τις κινήσεις και τις συζητήσεις με την Εκκλησία. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για ένα πλαίσιο συμφωνίας για την οποία θα ζητήσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου», υποστηρίζει πηγή των ΑΝΕΛ και προσθέτει: «Το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία μας δικαιώνει, καθώς ο Πάνος Καμμένος κατέβαλε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΝΔ: Προσωπικό φιάσκο Τσίπρα, καταρρέει η απόπειρα συναλλαγής με Εκκλησία

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκούν στελέχη της ΝΔ τα οποία σχολίασαν την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουν στο δημόσιο οι ιερείς.

«Πρόκειται για ένα προσωπικό φιάσκο του κ. Τσίπρα, μετά από προσωπική συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο και απόπειρα συναλλαγής από την πλευρά του Πρωθυπουργού» σημείωναν τα εν λόγω στελέχη. Εσπευδαν να προσθέσουν δε πως η εν λόγω συμφωνία «αυτή τη στιγμή καταρρέει και προφανώς δεν υπάρχει ούτε χωρισμός κράτους – εκκλησίας, ούτε οι 10 χιλιάδες προσλήψεις που εξήγγειλε».

Γεννηματά: Στον «αέρα» η δήθεν ιστορική συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

«Στον αέρα» είναι η «δήθεν ιστορική συμφωνία» Τσίπρα-Ιερώνυμου τονίζει και η Φώφη Γεννηματά μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει τις σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας και επικρίνει την κυβέρνηση ότι επενδύει σε θεσμικές κρίσεις.

Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει ότι απαιτείται «σεβασμός στην ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας» και νηφάλιος διάλογος για όλα τα θέματα ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία.

Απαντώντας μάλιστα ουσιαστικά στην ανακοίνωση του Μαξίμου, η Φώφη Γεννηματά καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει επιτέλους και σε αυτό το ζήτημα τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές».

Η ομόφωνη απόφαση

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στην μαραθώνια, έκτακτη, συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου συζητήθηκε το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Η συνεδρίαση κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, όπως αποτυπώνεται στο ανακοινωθέν:

«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

«Ιεροί διάλογοι-φωτιά»

Ωστόσο, κατά την συνεδρίαση αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι δύο μητροπολίτες, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο οποίος κατήγγειλε την διαδικασία και ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετά από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ.

Στους διαλόγους τους οποίους δημοσιεύει ο skai.gr αποτυπώνεται η ένταση που επικράτησε μεταξύ των ιεραρχών στην θυελλώδη συνεδρίαση.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.


Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν σταματήστε.


Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω…


Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.


Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.


Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.


Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.


Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Είστε ψεύτης


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την εκκλησία, σε μένα θα πουν ότι την πρόδωσα;»


Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. 


Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.

Αρχιεπίσκοπος: «Είναι προσωπική σου άποψη αυτή».


Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς. Η Ιεραρχία είναι ανώριμη.


Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ: «Εσύ θα μας πεις τέτοιο πράγμα; Ότι η εκκλησία είναι ανώριμη;».


Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών


Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές. Να μην μπει στο διάλογο η μισθοδοσία ιερέων από το δημόσιο


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτές τις απόψεις να τις κρατάς για τον εαυτό σου


Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: Δίνω μάχες και ελπίζω. Η μισθοδοσία είναι εκτός διαλόγου
Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι.


Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία ενώ ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετά από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωανίας Γαβριήλ.


Λίγο πριν την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε : «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.

Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: