ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Αόρατα «μάτια» θα παρακολουθούν κάθε τουρκική κίνηση: Στην Κύπρο & κατασκοπευτικά U-2 των ΗΠΑ – Κινητικότητα πολεμικών πλοίων στην Α. Μεσόγειο


Συνεχίζονται οι εξελίξεις με καταιγιστικούς ρυθμούς στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στο λιμάνι Λεμεσού αναμένεται να δέσει σε μερικές ώρες το πλοίο-γεωτρύπανο «Stena IceMax”, το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil.

Το Σάββατο, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλομένους για τον στόχο «Δελφίνο” στο τεμάχιο 10, με ισχύ μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.
Αρμόδια πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεωτρύπανο αναμένεται στην Κύπρο, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και πως όλα βαίνουν βάσει του συμφωνημένου προγράμματος.
Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η εκδοθείσα NAVTEX, αφορά στο στόχο «Δελφίνο”.
Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλομένους, δημιουργείται ζώνη ασφαλείας ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το «Stena IceMax”, η παραβίαση της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Οι γεωτρητικές εργασίες της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου.
Αμερικανικά κατασκοπευτικά στην Κύπρο
Όπως αναφέρει το sigmalive.com η γεώτρηση θα καταδείξει το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος, θα καθορίσει εν πολλοίς τις γεωστρατηγικές συμμαχίες, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Η ευθυγράμμιση των συμφερόντων Κύπρου – ΗΠΑ – Ισραήλ – Ελλάδας – Αιγύπτου καθίσταται πρόβλημα για την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να επιβάλει κυριαρχία και στη θάλασσα.
Παράμετρος που δεν μένει απαρατήρητη από τους Αμερικανούς, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, αξιοποιούν το Ακρωτήρι για τα κατασκοπευτικά τους αεροσκάφη U-2.
Πυκνή κίνηση πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο
Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πυκνή είναι, πάντως, η κίνηση πολεμικών σκαφών.
Οι Αμερικανοί, πέραν από τον στόλο που «εδρεύει» μονίμως, υπάρχει ανοικτά της Κύπρου μια φρεγάτα.
Υπάρχει, επίσης, ελληνική παρουσία (μεταξύ άλλων παρακολουθείται το «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Κρήτης), γαλλική, ρωσική και μια σειρά άλλων χωρών που μετέχουν στην UNFIL( Γερμανία, Ιταλία κ.λπ).
Η κίνηση αυτή συνήθης μεν, έχει και παρουσίες που συνδέονται και με τα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες σε σχέση με τις εξελίξεις στα ενεργειακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δύο εταιρείες, την Τotal και την ΕΝΙ.
Την ίδια ώρα, όπως συναφώς προκύπτει από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για τις τριμερείς συνόδους συνεργασίας, που έχουν συνάψει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της περιοχής.
Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μια τετραμερής με συγκεκριμένη ατζέντα (τρομοκρατία, περιφερειακή ασφάλεια), τον Δεκέμβριο στην περιοχή με τους Αμερικανούς να εκπροσωπούνται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί νέα και σε αυτή θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: