ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Κυβερνητική διάλυση – Τσακαλώτος κατά Δραγασάκη


Επίθεση και υπονοούμενα από τον υπουργό Οικονομικών κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Σοβαρότητα ζήτησε από όλες τις πλευρές σε ότι αφορά τις τράπεζες και την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τα όσα είπε χθες ο  υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν.
«Πρέπει όλες οι πλευρές να δείχνουν σοβαρότητα όταν μιλάνε για τις τράπεζες. Οι τράπεζες πέρασαν τα «crash test» φθάνουνε στους στόχους τους και κάνουν ιδιωτικές παρεμβάσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα σύστημα εγγυήσεων για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.
Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μια συζήτηση, δεν μπαίνουμε στην ουσία που ανέλυσε πως βλέπει η κυβέρνηση το θέμα και με ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε, αλλά λέμε έχουν πρόβλημα οι τράπεζες.
Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να προσπαθήσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία και όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για την παράταση της σύμβασης ανάπτυξης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλου που είχε κυρωθεί το 1995.

Ομολογία-«βόμβα» από τον Δραγασάκη:  Ο λογαριασμός των τραπεζών πάει στους πολίτες

Ο λογαριασμός των τραπεζών θα πληρωθεί άλλη μια φορά από τους φορολογούμενους είτε μέσω κρατικών εγγυήσεων είτε μέσω νέας ανακεφαλαιοποίησης ξεκαθάρισε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.
Μια εβδομάδα μετά την πρώτη δήλωσή του (και πάλι από τη Βουλή) περί ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε περίπτωση επιλογής λάθος ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια χθες επανήλθε και θέλοντας να εξηγήσει τι είπε συμπλήρωσε την εικόνα. Οτι σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις που εξετάζονται θα χρειαστούν χρηματική αρωγή του Δημοσίου και άρα των φορολογουμένων.
«Αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια», είπε ξανά ο κ. Δραγασάκης.
«Είναι δύσκολο αυτό; Μπορεί κανείς να κάνει μια ρύθμιση που να απαιτήσει να χρειαστούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τι σημαίνει; Οτι δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση που να οδηγεί στην ανάγκη νέων κεφαλαίων; Οχι, αλλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Η τάδε λύση, παραδείγματος χάριν η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου. Θα το μετρήσουμε αυτό, τι συνέπειες έχει. Μια άλλη λύση μπορεί να απαιτήσει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες. Οι τράπεζες μπορούν τα κεφάλαια αυτά να τα βρουν με διάφορους τρόπους αλλά πρέπει να έχουμε συνείδηση», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ωστόσο ενώ η κλεψύδρα του χρόνου που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ για μια άμεση λύση στα κόκκινα δάνεια αδειάζει ο κ. Δραγασάκης ενώ αναφέρθηκε σε δύο σχέδια που εξετάζονται (ένα που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ με το ΤΧΣ και ένα που έχει εκπονήσει η ΤτΕ) έδειξε ότι δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή του και την υποβολή του στις αρμόδιες αρχές. Τούτο παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο ιταλικό μοντέλο που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση (μη αφήνοντας κανένα περιθώριο στο σχέδιο της ΤτΕ) έχει προβλήματα στη διαδικασία των εγκρίσεων που θα χρειαστούν χρόνο για επιλυθούν είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είτε στην ΕΚΤ και στην Ε.Ε.
fimotro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: