ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

«Επίθεση» ΗΠΑ στην Άγκυρα με «όπλο» τα F-35 – Ξέμεινε από κινήσεις ο Ερντογάν – Ρώσοι αναλυτές: «Οι αμερικανικές κυρώσεις είναι δεδομένες»


Στριμωγμένος και σε κατάσταση σύγχυσης βρίσκεται ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του, καθώς τελειώνουν οι κινήσεις στο «σκάκι» των F-35 και S-400.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα F-35 ως μοχλό πίεσης και εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην Άγκυρα, ενώ Ρώσοι αναλυτές επισημαίνουν πως η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι κάτι το δεδομένο.
Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένο με τη «συμμαχία» Μόσχας-Άγκυρας, ενώ η Τουρκία αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια δημιουργίας του Κουρδιστάν, που θα αποτελέσει κέντρο αμερικανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, αλλά και των ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Για αυτό, άλλωστε, έχει ενισχυθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου με τις ΗΠΑ. «Ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος», είναι το «μότο» της ελληνοαμερικανικής συμμαχίας.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο αποσταθεροποίησης στην Τουρκία και να προμηθευτεί τους απαραίτητους εξοπλισμούς, ειδικότερα μη επανδρωμένα οχήματα και στελθ συστήματα, για να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Για τις ΗΠΑ, η Τουρκία είναι τελειωμένη υπόθεση και αυτό για τη χώρα μας είναι σημαντικό «χαρτί», ωστόσο ακρίβώς για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση κάθε απειλής.
Μετά το διπλό στραπάτσο του Χουλουσί Ακάρ, στο αμερικανικό Πεντάγωνο, πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Λευκό Παλάτι, και οι πονοκέφαλοι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το ανατολίτικο παζάρι του «Σουλτάνου» φαίνεται πως δεν έχει άλλες κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση εκείνη που περιμένει με ανοιχτές αγκάλες είναι η Μόσχα, παρότι η ρωσική αρκούδα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Σε αυτό το πεδίο οι προβλέψεις Ρώσων αναλυτών είναι ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Άγκυρας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης για τα F-35.
Άλλωστε τα stealth μαχητικά θεωρούνται η τανάλια με τις οποίες οι ΗΠΑ, θεωρείται, ότι επιδιώκουν να σπάσουν τον τσαμπουκά του Σουλτάνου. Το πλήγμα για την τουρκική πολεμική μηχανή θα είναι σημαντικό. Ο καθηγητής στην Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών Σεργκέι Σουντακόφ, από την πλευρά του όμως βλέπει ότι οι S-400, θεωρούνται εξίσου σημαντικοί για την φαρέτρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ένα χαρτί που εν πολλοίς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύσκολα θα “κάψει”.
Κι αυτό γιατί όπως δήλωσε στο Russia Today, στη ζυγαριά της ισχύος, οι S-400 υπερτερούν έναντι των F-35 καθώς κατά τις συγκριτικές αναλύσεις, προκύπτει ότι παρέχει αποτελεσματικότερη προστασία ενάντια σε πυραύλους και σε κάθε είδους ιπτάμενα οχήματα.
Όπως πρόσθεσε ο Σουντακόφ: “Τα χαρακτηριζόμενα ως αόρατα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά F-35 που δύνανται να εισέλθουν στα εχθρικά εδάφη χωρίς να γίνουν αντιληπτά, απέναντι στους S-400 είναι ανήμπορα. Ακόμη κι αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Τουρκία τα F-35, θα εφαρμόσουν κυρώσεις στην Άγκυρα λόγω των S-400”.
Σύμφωνα δε με τον Βλαντιμίρ Μπατγιούκ-πρόεδρο του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, το συγκεκριμένο βήμα είναι θεμελιώδες για την Τουρκία για την ανεξάρτητη πορεία που οι διαπρύσιοι κηρυκες του Σουλτάνου, διαμηνύουν ότι χαράξει έναντι των ΗΠΑ.
Δήλωσε πως “Η Τουρκία συνεχίζοντας μέχρι σήμερα την ανεξάρτητη έναντι των ΗΠΑ πολιτική της έκανε μια επανάσταση. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το αποτυχημένο πραξικόπημα και η απόπειρα ανατροπής και δολοφονίας τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένα σημείο καμπής. Όλοι αντιλήφθηκαν πως πίσω από αυτή την απόπειρα βρισκόταν οι ΗΠΑ. Τέτοιου είδους πράγματα ούτε ξεχνιούνται ούτε συγχωρούνται”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: