ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Τα λάθη του Τσίπρα ανοίγουν την «ψαλίδα» υπέρ της Νέας Δημοκρατίας


Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, καθώς το πολιτικό κλίμα, έτσι, όπως καταγράφεται στις έρευνες της κοινής γνώμης δεν είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση και δεν διευκολύνει το επιτελείο του να προσδιορίσει το χρόνο των εθνικών εκλογών.

 Διαπιστώνονται, εκ του αποτελέσματος, απανωτά πολιτικά λάθη εκ μέρους του κ. Τσίπρα, κατά τους τελευταίους μήνες, που υπονόμευσαν την κοινωνική αντεπίθεσή του με τις παροχές και διεύρυναν τη δημοκοπική «ψαλίδα» με τη ΝΔ, αντί να την περιορίσουν, όπως ανέμενε το Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι προσδοκίες του πρωθυπουργού να αλλάξει το κλίμα και να ενισχύσει την εικόνα ενός πολυσυλλεκτικού ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει κεντρικός κορμός της προοδευτικής παράταξης και της εκσυγχρονιστικής αριστεράς μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

 Η πρόσφατη, μάλιστα, «καμπάνα» από τη δεύτερη  αξιολόγηση και οι λεπτομερείς  υποδείξεις -εντολές των δανειστών, στενεύουν τα όρια των προεκλογικών κινήσεων του με νέες παροχές προς τους πολίτες  και καταρρίπτουν στην πράξη το αφήγημα της «καθαρής εξόδου». Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το επιτελείο του πρωθυπουργού αναζητά λύσεις, μέσα από πολιτικά «τρικ» και ελιγμούς, προκειμένου να βάλει «τρικλοποδιά» στους πολιτικούς του αντιπάλους.

 Τα «τρικ» Μαξίμου Το τραπέζι του Μαξίμου μετατράπηκε σε «πάγκο κουζίνας» όπου «μαγειρεύονται» σενάρια και  τρόποι αποκλεισμού ορισμένων ομάδων ψηφοφόρων του εξωτερικού στις προσεχείς εκλογές από τη μια μεριά και εγγραφής νέων, κυρίως μεταναστών, στους εκλογικούς καταλόγους, από την άλλη. Ήδη η Πρεσβεία μας στο Λονδίνο δεν δέχεται την εγγραφή αποδήμων Ελλήνων σε καταλόγους, προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, επικαλούμενη το Brexit.

 Πρόκειται για αποκλεισμό 70.000 απόδημων Ελλήνων της Μεγάλης Βρετανίας από τις ευρωεκλογές λόγω Brexit, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα τη μοναδική χώρα που προχωρά σε τέτοια κίνηση. Η είδηση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις σε Ελλάδα και ΕΛΚ. Η κυβέρνηση απαντά ότι θα φέρει σχετικό νόμο στη Βουλή, που θα άρει τις συνέπειες του Brexit, αλλά δεν εξηγεί γιατί είναι η μόνη κυβέρνηση, που προέβη σ’ αυτή την κίνηση. Αποκλείουν, επίσης, με προσκόμματα, τη δυνατότητα να μετάσχουν στις εθνικές εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού.

 Η σχετική επιτροπή καθυστερεί το πόρισμά της και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών δηλώνει πως δεν προλαβαίνει να φέρει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα από τον Οκτώβριο. Προλαβαίνει όμως τις εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδων χιλιάδων  μεταναστών το τελευταίο διάστημα, όπως έχει ήδη καταγγελθεί από την αντιπολίτευση. Το «μαγείρεμα» των εκλογέων στο Mέγαρο Μαξίμου προκαλεί ανησυχία στη ΝΔ, η οποία παρακολουθεί στενά όλη την κατάσταση   προχθές μάλιστα κατήγγειλε ανοικτά την κυβέρνηση και τον κ. Κατρούγκαλο  για τον αποκλεισμό των 70.000 απόδημων της Βρετανίας. 

Απανωτά λάθη Τσίπρα Η κυβέρνηση όμως έφτασε σ αυτό το αδιέξοδο, ύστερα από μια σειρά λαθών, του ίδιου του πρωθυπουργού. Μπορεί – ανοικτά- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πίνουν «νερό στο όνομα» του, αλλά πολλά είναι εκείνα που τού καταλογίζουν αστοχίες στις πολιτικές του προβλέψεις. - Η απόφαση του να προχωρήσει στη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς συνεννόηση και συναίνεση με τα υπόλοιπα κόμματα  -προκειμένου να διαλύσει τη ΝΔ-  τον οδήγησε σε χλιαρή διαπραγμάτευση, που κατέληξε σε σοβαρές παραχωρήσεις και γιγάντωσε, με επιχειρήματα πια, τις αντιδράσεις που παραμένουν ισχυρές στη βόρεια Ελλάδα.

 - Η πάση θυσία επιδίωξή του να παραμείνει στην εξουσία μετά το διαζύγιο με τον κ. Καμμένο «αρπάζοντας»  με ανταλλάγματα βουλευτές του πρώην συνεταίρου του, προκάλεσε σοκ σε μερίδα της κοινής γνώμης, γιατί αποκάλυψε στα μάτια της,  έναν άλλο Τσίπρα, ανελέητο, σκληρό και αδίστακτο. - Η αμετροέπεια που έδειξε ο πρωθυπουργός, αλλά και στελέχη του, όπως ο κ. Βερναδάκης,  στο περίφημο άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, δηλαδή στο ΚΙΝΑΛ, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.
 - Η παλαιοκομματική αντιμετώπιση «ημετέρων» ψηφοφόρων με επιδόματα και προσλήψεις στο δημόσιο, δημιούργησε ισχυρά αντισώματα στην κοινωνία, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. - Η συνεχής στήριξη προς τον κ. Πολάκη, ύστερα μάλιστα και από τα τελευταία γεγονότα με το δάνειο των 100.000 ευρώ και την αντιπαράθεσή του με τον κ. Στουρνάρα «τραυμάτισε»  βαθύτατα το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

 - Η έλλειψη οποιουδήποτε σαφούς σχεδίου ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη μέρα δημιουργεί την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πια μόνο για την πολιτική του επιβίωση. «Το άγχος του πρωθυπουργού για τις προσεχείς εκλογές, καθώς το μόνο που τον απασχολεί καθημερινά είναι να περιορίσει την ήττα  του, ώστε να καθορίζει τις προσεχείς πολιτικές εξελίξεις, τον οδηγεί σε νέα λάθη.

 Στο βωμό της ψηφοθηρίας είναι έτοιμος να βάλει τις θυσίες 10 ετών των Ελλήνων πολιτών», σημειώνει στέλεχος της αντιπολίτευσης, για να προσθέσει πως «αυτή η λογική κυριαρχούσε στην πολιτική του σκέψη και όταν  ήταν στην αντιπολίτευση. 

Πρώτα το κόμμα και έπειτα όλα τα άλλα». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, προσπαθούν μέσα από τις κινήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου να «διαβάσουν» το χρόνο των εθνικών εκλογών.

 Η ΝΔ είναι πια πεπεισμένη πως ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές στις 19 Μαΐου ταυτόχρονα με την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το τελευταίο διάστημα, όμως, από την κυβερνητική πλευρά διακινείται το σενάριο της ολοκλήρωσης της θητείας της με προσφυγή στις εκλογές το φθινόπωρο.

thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: