ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Φόρουμ Δελφών: Συμμαχίες και εξωστρέφεια


Επειτα από τις σταθερές προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων και με τον αντιαμερικανισμό να βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα από την αριστερή πτέρυγα του πολιτικού φάσματος, η Ελλάδα φαίνεται να διεκδικεί τον γεωστρατηγικό ρόλο που δικαιούται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Το γεγονός αυτό καθρεφτίστηκε στις χθεσινές παράλληλες συζητήσεις στο Φόρουμ των Δελφών, όπου κεντρικός θεματικός άξονας υπήρξε η ενίσχυση των διμερών δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο αυξανόμενος ρόλος της Ελλάδας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η ατζέντα ετέθη από νωρίς χάρη στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στη συζήτησή του με τον καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά Αθανάσιο Πλατιά. «Ενώ στο πλαίσιο της Ε.Ε. είμαστε μια μικρομεσαία χώρα, στα Βαλκάνια είμαστε πάρα πολύ ισχυροί, με πολλαπλάσιο ΑΕΠ από όλες τις χώρες μαζί παρά την κρίση», ανέφερε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών στρώνει ένα μονοπάτι για μεγαλύτερη διπλωματική και εμπορική εξωστρέφεια με την ευρύτερη περιοχή. Σε ερώτηση για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην επίλυση του Μακεδονικού, ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε πως δέχθηκε οποιαδήποτε πίεση από ξένους πρέσβεις και διπλωμάτες, ενώ σε σχόλιο αναφορικά με τη φιλοαμερικανική πολιτική της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών απάντησε κοφτά: «Θέλω να υπενθυμίσω πως ακόμα και τα πιο σκληρά καθεστώτα –όπως η Σοβιετική Ενωση ή ο Μάο Τσετούνγκ– συμμάχησαν με την Αμερική».
Η βιωσιμότητα των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ επανήλθε στο προσκήνιο χάρη σε μια αρκετά ζωντανή συζήτηση για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, όπου σχολιάστηκε ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του προέδρου Τραμπ. Ο Ιαν Λέσερ, αντιπρόεδρος του γερμανικού Marshall Fund, απάντησε πως το αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχει πολλές δικλίδες που δεν επιτρέπουν σε ένα άτομο να χαράσσει μόνο του πολιτική, ενώ ξεκαθάρισε πως η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα στηρίζονται τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα. «Ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει αγκυροβολημένη στην οικογένεια της Δύσης, ανεξαρτήτως από το ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας στις επόμενες εκλογές», ανέφερε ο κ. Λέσερ, ενώ ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σμυρλής απάντησε πως το κόμμα του προσδοκά να βελτιώσει τις σχέσεις με κάθε μέτωπο, χωρίς όμως να εξαρτάται από κανένα.
Η Τουρκία
Νωρίς το απόγευμα, οι συζητήσεις πήραν μια ενδιαφέρουσα τροπή, καθώς στην ατζέντα μπήκε το ερώτημα της Τουρκίας και των απρόβλεπτων σχέσεων που αναπτύσσει με την Ευρώπη, ενώ το πλαίσιο της προσχώρησης στην Ε.Ε.
 φαίνεται να έχει πλήρως καταρρεύσει.
 Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ., ανέφερε πως το μέλλον έγκειται στην οικοδόμηση μιας τελωνειακής ένωσης με όρους και προϋποθέσεις, ενώ ο Ιαν Λέσερ εκτίμησε πως ο αυξανόμενος εθνικισμός της Ευρώπης την εμποδίζει από το να αναγνωρίσει πως μια στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία είναι αναγκαία και αναπόφευκτη. Σε έναν λόγο γεμάτο ζωντάνια και χιούμορ, ο Τούρκος ερευνητής του αμερικανικού Brookings Institute, Κεμάλ Κιριστζί, ανέφερε το εξής: «Πιστεύω πως ο Ερντογάν έκανε μια μεγάλη χάρη στην Τουρκία και στη Δύση το 2002, όταν άνοιξε την οικονομία και ενσωμάτωσε τη χώρα με την ευρωπαϊκή αγορά. Πλέον, η πανισλαμική –και όχι νεο-οθωμανική– ατζέντα του Νταβούτογλου έχει καταρρεύσει, και ο κόσμος έχει καταλάβει πως οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας μόνο οφέλη μπορούν να αποφέρουν».
http://www.kathimerini.gr
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: