ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Οριστικό! Τέλος τα F-35 για την Τουρκία εάν δεν ακυρωθούν οι S-400: Ηχηρό «χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν


Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι οριστικό: Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδώσει τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία εάν αυτή δεν ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι η τελική απόφαση του Πενταγώνου. Αυτή είναι η πρότασή του προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Σήμερα το πρωί οι γερουσιαστές μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων άκουσαν με ικανοποίηση ότι το Πεντάγωνο συμφωνεί με τη θέση τους ότι η Τουρκία δεν πρέπει να προμηθευτεί πιά αμερικανικά οπλικά συστήματα στην περίπτωση που εγκαταστήσει τους S-400 στο έδαφος της.
Ο Αμερικανός στρατηγός, Κέρτις Σκαπαρρόττι, που κλήθηκε από τους γερουσιαστές μέλη της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε δημόσια ότι δεν θα προτείνει την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα αν αυτή δεν αναστείλει τη συμφωνία για τους S-400 με τη Ρωσία.
Ο κ. Σκαπαρόττι είναι ο επικεφαλής της αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Ο στρατηγός σημείωσε ότι, ως στρατιωτικός αξιωματούχος, συμβουλεύει να μην επιτρέπεται η χρήση των κορυφαίων αεροσκαφών των ΗΠΑ σε χώρες που λειτουργούν ρωσικά στρατιωτικά συστήματα, και ειδικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.
“Θα έλεγα», είπε, «αν αποδεχτούν (οι Τούρκοι) το σύστημα S-400 και το εγκαταστήσουν μέσα στην Τουρκία […] Αυτό παρουσιάζει ένα πρόβλημα σε όλα τα αεροσκάφη μας [και] ειδικά τα F-35 .. Οι καλύτερες στρατιωτικές συμβουλές μου είναι ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε με την παράδοση των F-35, και δεν πρέπει να εργαζόμαστε με ένα σύμμαχο που διαθέτει ρωσικά συστήματα, ειδικά συστήματα αεράμυνας», όπως οι S-400.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία φέτος ή να χάσει τα μελλοντικά αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και συστήματα. Είπε ότι το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα αποτελούσε απειλή για το F-35.
Ο κ. Σκαπαρόττι είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία όπου εξηγούν τις συνέπειες της αγοράς των S-400.
Χθες το βράδυ, ο κ. Τραμπ προχώρησε σε μία κίνηση που φαίνεται ότι συνδέεται με την αγορά των S-400.
Ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις συμφωνίες με την Τουρκία και την Ινδία για προνομιακή μεταχείριση στο πεδίο του εμπορίου. Βάζει για δασμούς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.
Τι κοινό έχουν η Ινδία και η Τουρκία; Αγόρασαν και οι δύο χώρες τους S-400 από την Ρωσία.
Σύμφωνα με μία πηγή, ο κ. Τραμπ χρησιμοποιεί τον δοκιμασμένο τρόπο της οικονομίας, όταν θέλει να συνετίσει τους συμμάχους του.
Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: