ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Οργισμένη παρέμβαση ΗΠΑ κατά Άγκυρας: «Αρκετά με την τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο» – «Αποχωρείστε άμεσα από την κυπριακή ΑΟΖ»


Οργισμένη νέα παρέμβαση ΗΠΑ κατά της Άγκυρας δια στόματος του φιλέλληνα Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με σφοδρά «πυρά» κατά του προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν. Η μία παρέμβαση ακολουθεί την άλλη, με τους Τούρκους να επιμένουν σε παράνομες ενέργειες και να δημιουργούν κλίμα σύγκρουσης στην Α.Μεσόγειο.
Ένα ακόμα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ο Αμερικάνος γερουσιαστής και επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ με αφορμή τις επιχειρούμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Αρκετά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Ο πρόεδρος Ερντογάν να σεβαστεί την διεθνή νομιμότητα και να αποχωρήσει από την ΑΟΖ Κύπρου» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Μενέντεζ, ο οποίος κατά καιρούς έχει ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων και κατά της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
I join the @StateDept & European Union in strongly condemning Turkey’s stated plans to drill in the Exclusive Economic Zone of .

Enough of Turkey’s illegal actions in the Mediterranean – Pres Erdogan, respect international law and get out of Cyprus EEZ!
238 people are talking about this
Υπενθυμίζεται ο Μενέντεζ σε συνεργασία με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή M. Ρούμπιο έχουν συντάξει νομοθέτημα με τίτλο «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», το οποίο εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπως για παράδειγμα να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, να καταγράφονται οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και να μην παραδοθούν τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία.

Λευκωσία: Οι επόμενες κινήσεις κατά της Τουρκίας

Οικονομικό αλλά και πολιτικό κόστος για την Τουρκία επιδιώκει μέσα από τις κινήσεις της η Λευκωσία, αντιδρώντας στην ενέργεια της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση πλησίον της Κύπρου. Τα μοντέλα τα οποία έχει επεξεργαστεί η Λευκωσία έχουν ως βάση τους κυρώσεις που είχαν ληφθεί στο παρελθόν και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον χωρών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιχειρήσει κατά το επικείμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία να πάρει κάποιες αποφάσεις από τους εταίρους του στην ΕΕ οι οποίες θα στέλνουν μήνυμα προς την Τουρκία. Η Λευκωσία στοχεύει σε αποφάσεις οι οποίες θα έχουν υψηλό κόστος για την Τουρκία και οι οποίες έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τα προενταξιακά κονδύλια κ.λπ. Ένα κόστος που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι κινήσεις της Λευκωσίας προκειμένου να απαντήσει στις προκλήσεις της Τουρκίας είχαν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα:
Στις 2 Μαΐου ο ΠτΔ απέστειλε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω της οποίας τον ενημερώνει για την κατάσταση στην περιοχή και τις ενέργειες της Τουρκίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Αντόνιο Γκουτέρες όπως τα Ηνωμένα Έθνη προχωρήσουν στην άμεση λήψη μέτρων για τερματισμό των τουρκικών ενεργειών.
Στις 4 Μαΐου η ΚΔ κατέθεσε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στο Παρίσι, σε ένα ταξίδι με ιδιαίτερη σημασία, όπου κατά τις επαφές του αναμένεται ότι θα προκύψουν αποφάσεις ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία.
Η Λευκωσία πέραν των διπλωματικών ενεργειών προβαίνει και σε σειρά νομικών μέτρων προκειμένου να διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Νομικά μέτρα τα οποία στρέφονται εναντίον όσων επιβαίνουν επί των τριών πλοίων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή εγγύς της νήσου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο «Φ», το Φατίχ υποστηρίζεται από τρία σκάφη τα οποία είναι ακόμα εγγεγραμμένα στο Νορβηγικό Νηολόγιο. Τα τρία πλοία υποστήριξης της παράνομης γεώτρησης, παρουσιάζονται από την Τουρκία παραπλανητικά με άλλες ονομασίες, που δεν υπάρχουν σε κανένα νηολόγιο.
www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: