ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Νέα συνάντηση Ορμπαν με Σαλβίνι ενόψει ευρωεκλογών


Αγεφύρωτο ρήγμα στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς απειλεί να προκαλέσει το ανοικτό φλερτ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν με τον επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Ο ακροδεξιός πολιτικός επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη την Πέμπτη με την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών, κοινή ήταν όμως η διαπίστωση ότι πραγματικός στόχος του ήταν η συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού ευρωσκεπτικιστικών και ξενοφοβικών δυνάμεων.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο Ορμπαν έπλεξε το εγκώμιο του επισκέπτη του, εκφράζοντας την προθυμία του να συνεργαστεί «με δυναμικούς, ζωντανούς τύπους» σαν τον Σαλβίνι, απέναντι σε μια «κουρασμένη και ανίσχυρη» ευρωπαϊκή πολιτική τάξη. Από την πλευρά του, ο Ιταλός πολιτικός δήλωσε ότι δεν ξέρει ποια κόμματα θα ενταχθούν στη συμμαχία του, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα είμαστε πολύ ισχυροί, γιατί αν η Αριστερά κερδίσει, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο».
Η απάντηση στο δίδυμο Ορμπαν - Σαλβίνι ήρθε χθες από τη Βιέννη. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο τοπικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, δύο σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, συνέπεσαν στην άποψη ότι «δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τους δεξιούς εθνικιστές» και κόμματα που απορρίπτουν την Ε.Ε.
Ο Σαλβίνι επιδιώκει να ενσωματώσει στη συμμαχία του καθαρά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αναστείλει προσωρινά τη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας (Fidesz) και ο Ορμπαν αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές συμμαχίες του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: