ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Open Europe: Στις κάλπες η ΝΔ θα λάβει 10 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 6


Τον διπλασιασμό των εδρών της Νέας Δημοκρατίας από 5 σε 10 εκτιμά το Open Europe σε ανάλυσή του για τις ευρωεκλογές στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τον φιλοευρωπαϊκό τους χαρακτήρα.
Όπως αναφέρει το protothema.gr, σύμφωνα με την αναλύτρια Ζωή Αλιπράντη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά διαφορετικό πολιτικό σκηνικό απ’ ό,τι το 2015. Η κεντροδεξιά ΝΔ προβλέπεται να διπλασιάσει τις έδρες της από 5 σε 10 και να κερδίσει περίπου το 37% της ψήφου. Αυτό θα επιβεβαιώσει την τάση της εκάστοτε κυβέρνησης να τιμωρείται στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία επενδύει ισχυρά στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις έξι έδρες του, με τα δύο κόμματα να καταλαμβάνουν τις 16 από τις 21 έδρες.
Η αναλύτρια επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού κοινού εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά άρθρων, σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίστηκε σε ένα παραδοσιακό πολιτικό κόμμα, δηλαδή απώλεσε τη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή ατζέντα και ρητορική και ήρθε πιο κοντά σε αυτή ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Όμως, προσθέτει το Open Europe, σε εσωτερικό επίπεδο παραμένουν μακριά από το σοσιαλδημοκρατικό μονοπάτι. Πάντως, θεωρείται ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για κόμματα που είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και δεν θα επιδιώξουν ένα ριζοσπαστικό δρόμο.
Πτώση για τα μικρότερα κόμματα 
Οι υπόλοιπες έδρες αναμένεται ότι θα χωριστούν ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τη Χρυσή Αυγή, που αναμένεται ότι θα χάσει μία από τις τρεις έδρες της, ενώ μία έδρα αναμένεται ότι θα καταλάβει το ΚΚΕ. Εκτός ευρωκοινοβουλίου αναμένεται ότι θα βρεθούν τόσο το Ποτάμι όσο και οι ΑΝΕΛ που αναμένεται ότι θα χάσουν τις έδρες τους, γεγονός που δείχνει την επιστροφή στο στοιχείο του δικομματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: