ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

Με 156 «Ναι» & απόντα τον Α.Σαμαρά η κυβέρνηση έκανε πίσω στον υποβιβασμό ΠΑΟΚ & Ξάνθης - «Ναι» σε αφαίρεση βαθμών


Με 156 υπέρ και 50 κατά έγινε δεκτή η τροπολογία με την οποία σώζονται ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό λόγω πολυϊδιοκτησίας. 
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη με ηλεκτρονικό τρόπο ψήφισαν συνολικά 246 βουλευτές.
Από αυτούς 156 ψήφισαν «ναι», οι 90 «όχι» ενώ δεν υπήρξε ούτε ένα «παρών».
Υπενθυμίζεται ότι το Μαξίμου είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ διαμηνύοντας ότι «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων».
Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και Γ. Βαγιωνάς.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δικαιολογημένα απουσίαζε ο κ. Βαγιωνάς, ο οποίος έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας.
Αντίθετα, από την κυβέρνηση δήλωναν άγνοια για την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία, ο οποίος επέστρεψε την Παρασκευή από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Αυτό που περιμένουν τώρα από το Μαξίμου είναι μια εξήγηση για την απουσία του πρώην πρωθυπουργού από την ψηφοφορία στην οποία ατύπως είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία με την απειλή ακόμα και της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Είναι η δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία από την οποία απουσιάζει ο Αντώνης Σαμαράς καθώς έλειπε σε προγραμματισμένο όπως είχε δηλώσει, ταξίδι στο εξωτερικό κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι Κυριάκος Mητσοτάκης και Νίκος Δένδιας λείπουν σε κυβερνητικό ταξίδι στο Παρίσι για τη συνάντηση με τον Μακρόν, έτσι προσμετρήθηκαν οι ψήφοι τους. 
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία
Οι ποινές που προβλέπονται είναι αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών, κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή, εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Η τροπολογία κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Με τις νέες διατάξεις, τόσο η Ξάνθη όσο και ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό, αλλά με αφαίρεση βαθμών.
Ήδη, ωστόσο, από την πλευρά του ΠΑΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και για το σενάριο της αφαίρεσης βαθμών (έξι, κατά πάσα πιθανότητα), καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα καταστεί αυτομάτως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, Δευτέρα, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε να εισηγηθεί την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και την αποβολή τους από το πρωτάθλημα (σ.σ. υποβιβασμός).
Η εισήγηση-«βόμβα» κρίθηκε με ψήφους 3-2 και, σύμφωνα με αυτήν, αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του ΠΑΟΚ για την υπόθεσης πολυιδιοκτησίας και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της. Η εισήγηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της ομάδας της Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστικότερη την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος χαρακτήρισε την εισήγηση «εξοργιστική» και προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη ΝΔ, σε περίπτωση που, όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ».
Τελικώς, ο κ. Ζαγοράκης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: