ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

«Κρυφές» μειώσεις συντάξεων για μισθωτούς


Με αισθητές μειώσεις κινδυνεύουν οι συντάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε ο γραμματέας Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Χρήστος Μέγας, με αναλυτική δήλωσή του στην «Εφ.Συν.».
Πρόκειται για την αφαίρεση των επιδομάτων και δώρων (13ου και 14ου μισθού) από τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα -αφαίρεση που έχει ως συνέπεια οι συντελεστές αναπλήρωσης για το συντάξιμο μισθό των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα να υπολογίζονται σε χαμηλότερη βάση, με αποτέλεσμα να χάνεται το 14,3% του συντάξιμου μισθού και της τελικής σύνταξης.
Η συγκεκριμένη και δύσκολα ανιχνεύσιμη «παράλειψη» προβλέπεται, όπως αναφέρει ο κ. Μέγας, στο άρθρο 28 του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Επισημαίνει δε και τη σχετική παράγραφο: «Για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος…», που περιλαμβάνεται στο άρθρο 24 του προσχεδίου για τις συντάξεις του Δημοσίου, αυτούσια όπως είναι στο άρθρο 8 του ν. 4387/16, αλλά, φευ, παραλείπεται από το άρθρο 28 του προσχεδίου που αντικαθιστά το (επίσης) άρθρο 28 του ν. 4387/16 για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα!
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στις συντάξιμες αποδοχές του δημοσίου υπαλλήλου περιλαμβάνονται τα δώρα (13ος και 14ος μισθός μέχρι τις 31/12/2012 -ημερομηνία κατάργησής τους), αλλά δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη ότι και σ’ αυτά στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές!

Μεγάλο ψαλίδι

Ιδού και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Μισθωτός με μέσο μισθό 1.000 ευρώ από το 2002 έως και τη μέρα συνταξιοδότησης. Με τον ν. 4387/16 είχε μέσο συντάξιμο μισθό 1.166 ευρώ (14.000/12), ενώ με το προτεινόμενο πλαίσιο θα έχει 1.000 ευρώ συντάξιμο μισθό (καθώς δεν υπολογίζονται οι ετήσιες, παρά μόνο οι μηνιαίες αποδοχές, ήτοι 12.000/12)!
Κι αυτός ο υπολογισμός οδηγεί σε μείωση της σύνταξης κατά 20-50 ευρώ και παρά τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που εισάγει το προσχέδιο Βρούτση για ασφάλιση άνω των 30 ετών. Μάλιστα, για 25 έτη ασφάλισης, η μείωση ξεπερνά τα 50 ευρώ μηνιαίως!

«Πολιτική εξαπάτηση»

«Πέραν της πολιτικής εξαπάτησης των ασφαλισμένων, εγείρεται και θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις υπ’ αριθμόν 2287/15 και 2288/15 αποφάσεις του, έκρινε ως αντισυνταγματική την αποκοπή των δώρων από τους συνταξιούχους. Ετσι, στη συνέχεια, ο νομοθέτης συμπεριέλαβε αυτές τις αποδοχές στον υπολογισμό των συντάξεων. Εστω και εάν ο συγκεκριμένος νόμος 4387/16 προέβλεψε, εν τέλει, τόσο χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία και εξαφάνισαν την πρόβλεψη για συντάξιμο μισθό συναπαρτισμένο από 14 μισθούς», καταλήγει ο Χρ. Μέγας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: