ΕΛΛΑΔΑ

[ΕΛΛΑΔΑ][bsummary]

ΑΤΤΙΚΗ/Αυτοδιοίκηση

[ΑΤΤΙΚΗ][bsummary]

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

[ΚΟΙΝΩΝΙΑ][bsummary]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[ΠΟΛΙΤΙΚΗ][bsummary]

ΔΙΕΘΝΗ

[ΔΙΕΘΝΗ][bsummary]

To Γουέστερν της Πτολεμαΐδας


Σπάρτακος: Εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουμε αυτή την μάχη, θα νικήσουμε και ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από την Πτολεμαΐδα»

Χατζηδάκης: Ποτέ σου να μην λησμονείς τα κάτω σκαλοπάτια γιατί εκεί μπροστά πατείς και μπαίνεις στα παλάτια. Πρέπει κανείς να νοιάζεται για τους ανθρώπους, δεν μπορεί να συμπεριφέρεσαι αυταρχικά, δικτατορικά και ερήμην της κοινωνίας”.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το σκληρό test της κυβέρνησης τόσο με οργανωμένα συμφέροντα, όπως είναι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, όσο και με τη τοπική κοινωνία.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 7 μήνες στην εξουσία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δείξει μεταρρυθμιστική πυγμή. Για την ώρα φροντίζει να μη σπάσει αυγά αλλά να κάνει ομελέτα. Ετσι δεν έκανε απολύσεις στη ΔΕΗ, ούτε στην ΕΡΤ, ούτε σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Πάρτε παράδειγμα τα ΕΛΤΑ των οποίων το κόστος διάσωσης αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

Κατά την άφιξή του χθες στην Πτολεμαΐδα, και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο λιγνίτη της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V», ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, έγινε δέκτης επεισοδιακής υποδοχής : Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΔΕΗ, έδειξαν ότι διαφωνούν με τα κυβερνητικά σχέδια για την επιχείρηση, υποδεχόμενοι τον υπουργό με γιουχαΐσματα, πανό, μαύρες σημαίες και συνθήματα, με βασικό το «Κάτω τα χέρια από την ΔΕΗ».
«Μαζί θα προχωρήσουμε και μαζί θα συνδιαμορφώσουμε το καινούργιο πλαίσιο, δεν ήρθαμε εδώ να σας φέρουμε τις πλάκες της αλήθειας», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα που θα σας εκπλήξει ευχάριστα, να έχετε υπομονή».

Στη μαντινάδα που του απήγγειλε ο γραμματέας του σωματείου “Σπάρτακος” Σάκης Μάστορας ότι “εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουμε αυτή την μάχη, θα νικήσουμε και ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από την Πτολεμαΐδα» ο υπουργός απάντησε με το δικό του δίστιχο «ποτέ σου να μην λησμονείς τα κάτω σκαλοπάτια γιατί εκεί μπροστά πατείς και μπαίνεις στα παλάτια», εξηγώντας ότι “πρέπει κανείς να νοιάζεται για τους ανθρώπους, δεν μπορεί να συμπεριφέρεσαι αυταρχικά, δικτατορικά και ερήμην της κοινωνίας”.

Στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας περίμεναν τον υπουργό εργαζόμενοι και συνδικαλιστές για να διαμαρτυρηθούν στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για το κλείσιμο των μονάδων το 2023. Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς ανακοίνωσε στον Κωστή Χατζηδάκη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου και ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει παράταση ως προς το χρόνο λειτουργίας των μονάδων ώστε η περιοχή να καταφέρει να προετοιμαστεί κατάλληλα.

«Όταν οι θέσεις της κυβέρνησης γίνουν κατανοητές οι περισσότεροι από εσάς που τώρα αντιδράτε θα αλλάξετε γνώμη” ήταν το μήνυμα του κ Χατζηδάκη προς του εργαζόμενους της ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση είμαι εδώ,πρόσθεσε, γιατί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τις δικές της θέσεις με τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Και τελικά το πρόγραμμά της θα είναι πρόγραμμα που θα στηρίξει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους είτε στη ΔΕΗ είτε στις επιχειρήσεις που συνδέονται με τη ΔΕΗ».

Χημικά από τα ΜΑΤ σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Πτολεμαΐδα, ενάντια σε διαμαρτυρόμενους εργαζόμεους της ΔΕΗ και πολίτες κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΥΠΕΝ, για την απολιγνιτοποίηση, όπου μίλησαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημειώθηκαν έντονες συγκρούσεις όταν οι διαδηλωτές προχώρησαν στην εξώπορτα του ξενοδοχείου και τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν κάνοντας ευρεία χρήση δακρυγόνων.

Στο μεταξύ επίθεση στους δημάρχους που αποχώρησαν από την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, εξαπέλησε από το βήμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε: «Να συγχαρώ τους δημάρχους που έμειναν μέσα (σ.σ. οι δήμαρχοι Ελευθερίου και Ζευκλής). Μιλάω ως απόγονος αυτής της περιοχής. Είμαστε σε μια μεγάλη αλλαγή της ζωής τους. Είναι λογικό να αισθάνονται και αγωνία και φόβο γι” αυτό που έρχεται. 

Η βασική κατηγορία είναι γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης να κάνει γρηγορότερα την απολιγνιτιποίηση», προσθέτοντας ότι
-Πρέπει να επαινείται το Μητσοτάκη για την απόφαση αυτή, αν δεν την λαμβάναμε θα χάναμε τη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα χάναμε την περιοχή…
Ειδικότερα αναφερόμενους σε όσους αποχώρησαν είπε: «Ντροπή των δημάρχων που αποχώρησαν, φανταστείτε να τους πω εγώ αύριο να μην έρθουν στο Υπουργείο, ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Δεν κάνουν για εκπρόσωποι της περιοχής αυτοί».

Αναλυτικότερα ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του επεσήμανε τα εξής:
Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του:«Να συγχαρώ τους δημάρχους που έμειναν μέσα. Μιλάω ως απόγονος αυτής της περιοχής. Είμαστε σε μια μεγάλη αλλαγή της ζωής τους. Είναι λογικό να αισθάνονται και αγωνία και φόβο γι’ αυτό που έρχεται. 

Η βασική κατηγορία είναι γιατί αποφάσισε ο Μητσοτάκης να κάνει γρηγορότερα την απολιγνιτιποίηση. Πρέπει να επαινείται το Μητσοτάκη για την απόφαση αυτή, αν δεν την λαμβάναμε θα χάναμε τη ΔΕΗ και στη συνέχεια θα χάναμε την περιοχή. Ντροπή των δημάρχων που αποχώρησαν, φανταστείτε να τους πω εγώ αύριο να μην έρθουν στο Υπουργείο, ντρέπομαι για λογαριασμό τους. 

Δεν κάνουν για εκπρόσωποι της περιοχής αυτοί».
Μιλώντας για τον λιγνίτη και τη ΔΕΗ ο υπουργός τόνισε πως: «Ο λιγνίτης πέθανε ως καύσιμο. Ο λιγνίτης καταστρέφει το περιβάλλον των παιδιών μας. Ήταν μια ευλογία και μία κατάρα για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και κατάρα γιατί την κράτησε πίσω, έγινε μονοκαλλιέργεια. Την έκανε να χάσει μεγάλο δρόμο ανάπτυξης, αφαιρούμενο το ΑΕΠ του λιγνίτη υποβιβάζεται στην πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας και στις πιο φτωχές της Ευρώπης».

Από πλευράς Υπουργείου, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει έναν ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, με άλλα κριτήρια ενισχύσεων, ειδικές εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, χαρακτηρίζοντάς το ως «Ευκαιρία μοναδική».

«Αντί για ντουντούκες και πανό αν ασχοληθεί με σχέδια σοβαρά σχέδια. Ο Καρυπίδης δεν απορροφούσε τα χρήματα από το ΠΕΠ και εχει μούτρα και μιλάει», είπε ασκώντας δριμύτατη κριτική κατά της προηγούμενης περιφερειακής αρχής.

Για τη Δ. Μακεδονία επεσήμανε ότι : «Η μεταμόρφωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της Ελλάδας, ούτε Ελληνικό ούτε τίποτα. Θα αφοσιωθούμε εδώ, θα παραδώσουμε στην περιοχή το μέλλον που τις αξίζει. Κατά προτεραιότητα χρήματα από την επόμενη προγραμματική περίοδο, από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε επίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: